David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2014 15:13:15

Šalamouni odhalili sólo Benešové, ministryně obešla LRV

Šalamouni odhalili sólo Benešové, ministryně obešla LRV

Přečetl jsem si dnes otevřený dopis předsedovi vlády od Zdeňka Jemelíka, člena spolku Šalamoun zabývajícího se ochranou nespravedlivě stíhaných osob.

Autor v textu uvádí podle mě závažné skutečnosti týkající se novelizace zákona o státním zastupitelství.

Ač pan Jemelík není vzděláním právník, sleduje činnost státního zastupitelství zhruba 15 let a pravidelně publikuje texty k justiční problematice. Pan Jemelík se navíc na půdě spolku Šalamoun i mimo ni účastnil diskusí o přípravách nového zákona o státním zastupitelství, který se posléze stal vládním návrhem a postoupil do Poslanecké sněmovny minulého funkčního období jako tisk 1054 a je z tohoto hlediska oprávněn k věci hovořit.

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová vzala nedávno návrh předchozí vlády zpět, což tehdy veřejnosti vysvětila obavami, že by mu rozháraná sněmovna nemohla věnovat přiměřenou pozornost.

Psali jsme:

Jenže z minulého dílu pořadu Otázky Václava Moravce vyplynulo, že Benešová předkládá k projednání do vlády vlastní návrh, který se od tisku 1054 liší. Ba co víc, pan Jemelík má k disposici její stanovisko předsedkyně Legislativní rady vlády ze 17. ledna 2014, kterým Benešová bez projednání v Legislativní radě vlády předkládá k projednání ve vládě zmíněnou novelu.

Přijetí této novely by navíc podle autora dopisu zakonzervovalo na několik dalších let čtyřstupňovou soustavu státního zastupitelství a způsobilo by, že bychom nadále zůstali jednou z posledních evropských zemí, které nezřídily v rámci soustavy státního zastupitelství či prokuratury speciální útvar pro potírání korupce.

Souhlasím s tím, že novela je „šitá horkou jehlou“, protože jednak neobsahuje harmonogram ukončení mandátů současných vedoucích státních zástupců, z čehož vyplývá, že by: „Neplnila by deklarovaný účel obměny vedoucích státních zástupců, čili by zakonzervovala postavení bývalých komunistických prokurátorů, kteří dosud zastávají významnou část vedoucích funkcí v soustavě státního zastupitelství.,“ píše autor.

Rusnokova vláda opravdu nemá mandát k tomu, aby předkládala takto důležitou, navíc nedotaženou novelu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama