Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2010 9:00:42

Milovice: elektrárna, nebo dopravní zoo?

Milovice: elektrárna, nebo dopravní zoo?

Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed), autor: Martina Klapalová, 10.6.2010

Kdysi tam byla sovětská vojska - a kam šlápla, tam dodnes tráva neroste. Teď se o Milovicích hovoří znovu. Spor se vede o to, zda tam má vyrůst obří fotovoltaická elektrárna. Vypadá to, že místo ní by Milovice mohli oživit studenti z ČVUT. Projekt elektrárny má problémy.


MILOVICE Místo sluneční elektrárny může vzniknout v Milovicích nakonec něco zcela jiného. Středočeský kraj jedná o pronájmu areálu s ČVUT. Vysoká škola by tam za pomoci evropských fondů chtěla zřídit projekt charakterizovaný jako dopravní zoo.

„Byly by tam simulátory, trenažéry, ale i výzkumné centrum a všechno by to sloužilo studentům ČVUT při studiu,“ potvrdil náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek.

Jde o naprostou novinku, neboť ještě nedávno Středočeský kraj hovořil o obří sluneční elektrárně jako o jediné možnosti. Smlouvu s vítězem výběrového řízení, konsorciem firem nazvaným Rozvoj a revitalizace BVPP Milovice Mladá, zástupci kraje ještě nepodepsali.


Elektrárna? Možná ano, možná ne


Možná ji ani nepodepíše. Brání tomu jedna zásadní věc, a to územní plán Milovic. „Aby se v některých částech areálu dal projekt uskutečnit, museli by zastupitelé odhlasovat změnu územního plánu. Jinak tam nelze postavit nic, leda to, co by sloužilo původnímu účelu, tedy letišti. Ale letiště místní lidé rozhodně nechtějí,“ řekl starosta Milovic Milan Kraus.

Jak je možné, že si toho kraj, který je majitelem pozemků, a vítěz výběrového řízení všimli až teď? Stávající územní plán platí od roku 2003. „Věděli o tom dopředu, vždyť je to veřejná informace. Ale oni prostě počítali se změnou územního plánu, že k tomu dojde nějakou přirozenou cestou,“ vysvětluje situaci Marcel Chládek.

Přirozenou cestou to nepůjde. Milovický starosta svolává na příští pondělí pracovní jednání zastupitelů na téma elektrárna ano, či ne a zda k tomu vypsat místní referendum, k čemuž vybízí protestní petice občanů.

Názory zastupitelů na toto téma se podle Krause různí. „Já osobně bych byl pro trvalou změnu územního plánu. Tak, jak je to teď, tak se tam nedají stavět ani rodinné domy, ani rekreační areál, ale ani například montážní haly,“ prohlásil Kraus. Situace v zastupitelstvu je podle něho nepřehledná.
Proti elektrárně nedávno demonstrovali před budovou Krajského úřadu v Praze sportovní piloti a amatérští letci, kteří si na bývalém vojenském letišti Boží Dar u Milovic pronajímají od Středočeského kraje hangáry.

Elektrárna podle nich v Milovicích zlikviduje volnočasové aktivity, zdraží lidem platby za elektřinu, zničí krajinu a ani nevytvoří dostatek pracovních míst. „Obáváme se, že ve skutečnosti jde o to, jak postupně privatizovat obrovské strategické pozemky ležící u Prahy,“ prohlásil rogalista Jiří Zítka. Podle Chládka by se piloti s vlastním projektem mohli přihlásit do výběrového řízení, pokud ho kraj vypíše znovu. Další alternativou v případě, že smlouva ohledně sluneční elektrárny nebude podepsána, je převést areál bezúplatně na Milovice nebo obce v okolí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama