Mgr. Ing. Petr Vysloužil

kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Bedihošť
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2014 19:47:39

Vznáší se nad ruským Soči přízrak Mnichova?

Vznáší se nad ruským Soči přízrak Mnichova?

Máme se obávat nejhoršího?

 Tak  nám dnes  začíná velký sportovní svátek. Svátek, kdy by měly ustat všechny konflikty a sváry právě podle starořecké tradice. Olympijské hry se staly oslavou  sportu moderní doby. Těší se na něj všichni, sportovci, pořadatelé, politici, podnikatelé, novináři i lidé doma u televize po celém světě. Těší se na olympiádu  i lidé, jestli je tak můžeme nazývat, činící druhým lidem utrpení a smrt, ze kterých nám bohužel naskakuje husí kůže a vyvolává strach. Právě toho chtějí islámští teroristé dosáhnout,  pokud právě v době konání olympijských her udeří…..

 Pokud  jsem v názvu svého článku použil slovo Mnichov, měl jsem na mysli něco jiného, než potupnou a traumatizující Mnichovskou dohodu z roku 1938. Ta se při vyslovení názvu tohoto bavorského města hluboce zaryla do povědomí všech Čechů. Běžnému Izraelci však slova Mnichov a olympijské hry připomenou, kam až může zajít nenávist mezi dvěma národy obývající jednu zemi.

Nikdy nepanovala taková obava z terorismu  při pořádání olympijských her od dob po  konání olympiády z  roku 1972 v Mnichově,  jako nyní v Soči. Jsou tedy obavy na místě?

Volba na letošní pořádání zimních olympijských her v ruské Soči padla již dříve. Proč olympijský výbor vybral kavkazské město Soči je vcelku pochopitelné. Záštita stále více bohatnoucího  Ruska byla zárukou, že se na hrách nebude šetřit a budou bombastické. Podle posledního „sčotu“ přišla tahle sportovní atrakce bratru na 50 miliard dolarů. To předčilo i výdaje na letní olympiádu v Pekingu. V mentalitě Rusů jsou zakódovány mimo jiné také  vlastnosti jako je  okázalost a marnotratnost. Současný režim  Vladimíra Putina vykazující silné prvky autoritářství se bude chtít před světem předvést, jak se jeho země vzmáhá a vzdaluje se od balastu jelcinovských devadesátých let.

 Na olympiádě  prý panují nejpřísnější bezpečnostní opatření. Všudypřítomné kontroly postihují všechny sportuchtivé v dějišti sportovního klání  pod Kavkazem. Lze však zkontrolovat všechny obyvatele Kavkazu, aby nedej Bože někde něco neexplodovalo? Věřím, že bezpečnostní složky Ruska udělají vše pro bezpečnost sportovců, návštěvníků a státníků, kteří si  zde dávají dostaveníčka pro politická jednání. Z čeho ale mám obavy je, že tuto zimní olympiádu možná „odskáčou“ obyvatelé nedalekých měst jako je např. Krasnodar, Stavropol nebo Majkop. Tam bezpečnostní opatření mohou jistě selhat.

  Cestujícím v letadlech z USA nedoporučují brát s sebou ani zubní pastu. Snad ji budou mít v nějakém krámu. To i jiné omezení se musí  v rámci bezpečnosti  snést.  Ale při představě, že se budu neustále ohlížet okolo sebe a nikoliv  na sportovní výkony a pátrat očima, zda vedle mne nestojí „černá vdova“ s pásy plastické trhaviny, úplně znehodnotí zážitek tohoto velkého sportovního svátku.

Asi si budeme muset  zvyknou na to, že  i  v tomto případě opět zvítězily peníze,

když se konání těchto her přemístilo do tak neklidné oblasti jako je Kavkaz.

Buďme však optimističtí a doufejme že „islámsko-separatistické zrůdy neprojdou“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama