ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2010 14:13:32

V ČR je dvojnásobná úmrtnost na cévní mozkové příhody

V ČR je dvojnásobná úmrtnost na cévní mozkové příhody

Organizace péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou se výrazně zefektivňuje.

Cévní mozkové příhody jsou druhou příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u lidí středního a vyššího věku. Nemocnost v České republice je navíc až trojnásobně vyšší oproti ostatním vyspělým státům Evropy. V případě úmrtnosti dosahuje naše republika ve srovnání s většinou vyspělých států téměř dvojnásobných hodnot. Ministerstvo zdravotnictví ČR se rozhodlo situaci řešit vytvořením sítě specializovaných pracovišť pro léčbu cerebrovaskulárních onemocnění. Celkem vznikne deset komplexních cerebrovaskulárních center a 23 iktových center.

 
Síť specializovaných pracovišť pro léčbu cerebrovaskulárních onemocnění je rozdělena na tři stupně péče, aby se odstranila historicky daná roztříštěnost péče o tyto pacienty a aby pacientům byla poskytnuta zdravotní péče na odpovídající úrovni. Na nejvyšším stupni jsou komplexní cerebrovaskulární centra, na nižším iktová centra a na základním stupni ostatní cerebrovaskulární péče. „Rozřazení zdravotnických zařízení do jednotlivých úrovní je dáno personálními, materiálně technickými a organizačními kritérii. Podíleli se na něm zástupci ministerstva, zdravotních pojišťoven, odborných společností a poskytovatelů zdravotní péče,“ říká ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a dodává: „Předpokládám, že ještě v průběhu podzimu tohoto roku bude vyhlášeno první z plánovaných dvou kol výzev Integrovaného operačního programu (IOP). Celkový objem finančních prostředků by měl být zhruba v objemu 750 miliónů korun.“
 
„Směrování pacienta s akutní cévní mozkovou příhodou rovnou do specializovaného centra zásadním způsobem ovlivňuje úspěšnost jeho léčby a následnou kvalitu života. Ustanovení této sítě je zároveň návodem pro Záchrannou zdravotnickou službu, kam pacienta směrovat, aby nedocházelo ke zbytečným časovým prodlevám následnými převozy,“ uvádí Markéta Hellerová, náměstkyně pro zdravotní péči.
 
Zdravotnická pracoviště usilující o zařazení do příslušného stupně péče zaslala ministerstvu zdravotnictví do konce března letošního roku přihlášku a souhlasila s tím, že budou v souvislosti s prověřováním naplnění podmínek podrobena místním šetřením realizovaným týmem auditorů. Místní šetření se uskutečnila v průběhu dubna a května a na základě jejich výsledků byl vytvořen seznam zdravotnických zařízení, která splnila personální, materiálně technická a organizační kritéria a vyhověla podmínkám pro udělení statutu komplexního cerebrovaskulárního centra nebo iktového centra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama