Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2014 17:21:24

Bez diety svého rozpočtu se cukrovkáři určitě obejdou.

Bez diety svého rozpočtu se cukrovkáři určitě obejdou.

Léčba diabetu je velký zásah do rodinných rozpočtů.

To není žádná novinka. Až desetitisíce ročně navíc zaplatí diabetik oproti člověku, který cukrovkou netrpí. Jen pro příklad: inzulinové pero pořídíte i za 1500 korun, testovací proužky vás vyjdou i na 400 korun, a třeba za balení léku o 30 tobolkách při užívání dvou denně můžete zaplatit kolem šesti set korun. O to víc jsou zneklidňující nedávno vyslovené obavy cukrovkářů z toho, že vyskočí doplatky na léčbu. A to opravdu citelně. Podle nich místo dosavadních několika desítek korun za moderní formu inzulinu se může po revizi úhrad ( má platit od září ) doplácet až o šest set korun měsíčně více ( o více než šest tisíc korun ročně! ). VZP to okamžitě označila za fámy. Potvrdila sice, že ke zkrácené revizi dala podnět, ale předpokládá, že po ní se farmaceutické firmy cenami přizpůsobí tak, aby se v tržním prostředí nediskvalifikovaly. V zahraničí jsou prý tytéž léčivé přípravky výrazně levnější, takže v ČR tyto firmy z veřejného zdravotního pojištění zatěžují zdravotní systém a samy si tak násobí zisky. Pojišťovna připouští, že „…pokud by se ukázalo, že v konkrétním případě drží i po provedení revizí všechny firmy na trhu stejně vysoké ceny, bylo by vhodné, aby se celou věcí zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a zjistil, zda
se nejedná například o kartelovou dohodu“. To by bylo samozřejmě správné. Jenže veřejnoprávní instituce, jíž VZP je, by měla mít ohled především na pacienty, nikoliv řešit hry na trhu. A když už mluvíme konkrétně o diabeticích, jejich počty se za posledních dvacet let zdvojnásobily, blíží se skoro deseti procentům české populace. Jde tedy o téměř milión lidí. A zmiňovaná inzulinová analoga, ohrožená cenovým skokem, má dostávat až 60 procent diabetiků. Zvon, kterým bijí na poplach kvůli dalšímu možnému útoku na už tak přiškrcený rozpočet, by nikdo z kompetentních, ale ani politici ( nejen ti, kteří sedí v dozorčí radě VZP ) neměl přeslechnout.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama