JUDr. Milan Jančík, MBA

Praha 5
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2010 18:26:29

Časopis Týden mě urazil

Časopis Týden mě urazil

Reakce starosty MČ Praha 5 Milana Jančíka na článek v časopise Týden

Dobrý den.

Text v časopisu Týden o údajném nevýhodném prodeji půdního prostoru na Smíchově panu Marku Šnajdrovi obsahuje velkou řadu nepřesností a musím ho označit za účelový.

K větě „Návrh předložil Šnajdrův stranický kolega Milan Jančík…“ dodávám, že to není pravda. Celý projekt privatizace půdních prostor přepravil a vypracoval můj kolega první místostarosta Městské části Praha 5 Petr Horák a to jako člověk odpovědný ve vedení radnice za privatizační projekty. Co se mého podpisu týká, je formální – po schválení Radou MČ podepisuji jako statutární zástupce všechny podobné dokumenty. To je ale spíše kosmetická chyba, i když pro cílené vyznění textu podstatná.

Důležitější jsou však naprosté nesmysly faktické, které až urážejí.

Na půdní prostor, který byl upraven do stavu hrubé stavby, byla vypsána veřejná soutěž. Do ní se přihlásili v tomto případě čtyři zájemci a pan Šnajdr nabídnul 3,14 milionu korun, což byla nejvyšší nabídka a byla vyšší než minimálních požadovaných 2,49 milionu korun. Po odečtení té sumy, kterou MČ Praha 5 zaplatila firmě RK Sever za předchozí stavební práce, zůstalo v pokladně MČ Praha 5 celkem 661 tisíc korun. Za zbytek byla z pohledu statiky a zajištění celého domu kompletně rekonstruována střecha a související prostory (bylo například nutné vyměnit valnou většinu konstrukce střechy), byla za to v dolní části domu vytvořena sušárna. Podotýkám, že půda domu byla v dezolátním stavu a bylo nutné do ní rychle investovat – jinak by celé stavbě hrozilo rychlé chátrání. V žádném případě také pan Šnajdr nekupoval „byt“, ale do jisté míry připravený prostor pro vestavbu bytu – tato úprava zahrnovala rekonstrukci střechy, především stropních trámů, které byly v naprosto dezolátním stavu, sanaci prostoru, vyvedení kanalizace, vody a elektřiny k půdním prostorům – všechno ostatní již bylo a je věcí nabyvatele prostor. Za metr takto připravených ploch zaplatil vítěz soutěže Marek Šnajdr 31.089,10 koruny za metr čtvereční. Tvrzení o 6,5 tisících za metr čtvereční je naprosto absurdní a porovnávání s „tržní cenou nezrekonstruované půdy“ je nemožné, neboť záleží na reálném stavu objektu a míře nutných investic, které v tomto případě byly značné a pan Šnajdr je zaplatil v plné výši v rámci vysoutěžené ceny. 

Panu Šnajdrovi také nepatří zahrada a sušárna o nic více než ostatním vlastníkům bytových jednotek v domě – tvrzení „patří k němu sušárna v suterénu, pozemek a také zahrada“ je naprostá a do nebe volající lež. Pan Šnajdr vlastní ideální část zmíněných prostor a to v poměru k ploše jeho prostor. Celá akce s 37 půdními prostory v Praze 5, které byly rekonstruovány a posléze prodávány, sloužila jako možnost financovat přípravu těchto domů pro privatizaci do rukou zde bydlících nájemníků. Bylo nemožné privatizovat ve stavu, kdy šlo v podstatě o havarijní situace a půdní prostory domů vyžadovaly obrovské investice. Aby se celý proces mohl normálně rozeběhnout, bylo nutné najít financování pro opravy a tím se staly odprodeje půdních prostor.

Co se výtahu týká („Vede k němu nový výtah…“), v době prodeje půdního prostoru a privatizace domu v něm výtah nebyl. Co se dělo poté, to je věc sdružení majitelů bytů v domě a je třeba se ptát jich, jakým způsobem tento problém řešili.

O celé záležitosti navíc již média informovala (a redaktorka si to zcela nepochybně mohla najít), viz článek MF Dnes z 22.5.2007 pod názvem „Rathův terč – byt Julínkova náměstka“, kde se mimo jiné píše, cituji:

Rath potvrdil pověst muže, který se nerozpakuje zaútočit velmi tvrdě na své protivníky, ale který také "střílí mimo terč".

"Dodnes je to stále podkrovní půda. Nebydlím tam, nevím, jestli to budu přestavovat," uvedl Šnajdr.

Podstatnější je něco jiného. Současný náměstek ministra zaplatil ve skutečnosti 3 miliony a 140 tisíc korun. Většinu peněz inkasovala realitní kancelář Sever, která rozestavěla půdní prostor v domě na lukrativním místě Prahy, smíchovské části Strahova, na byt.

A v této podobě si půdní prostory před dvěma lety současný Julínkův náměstek koupil. Potvrdil to jak mluvčí radnice Prahy 5 Jan Šlajs, tak jednatel realitní firmy Zdeněk Suchý.

"Nový vlastník si byt musí dobudovat na své náklady. Město to nic nestálo a dostali jsme 600 tisíc. Byl to dobrý obchod," uvedl Šlajs.

Vzhledem k tomu, že text časopisu Týden je naprosto nekorektní a to mimo jiné i v té části, kde jsem údajně odmítl odpovědět na dotazy redaktorky Veroniky Rodrigez, požádal jsem šéfredaktora časopisu Týden, aby dnešní zprávu z 8:56 doplnili v maximální možné míře o fakta, která jsou – jak vidíte – naprosto odlišná od tvrzení časopisu Týden.

S pozdravy

JUDr. Milan Jančík MBA
Starosta MČ Praha 5

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama