ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2014 18:29:33

Islámský stát, Syrie ..a co dál?

Islámský stát, Syrie ..a co dál?

Spojené státy chtějí zničit Islámský stát. Říkají, že jediná šance, jak je porazit, je zasáhnout základny, které se nacházejí v Sýrii. Nic proti postupu vůči teroristům a těm, kteří chtějí jen ničit, ubližovat a zabíjet.

 Spojené státy chtějí zničit Islámský stát. Říkají, že jediná šance, jak je porazit, je zasáhnout základny, které se nacházejí v Sýrii. Nic proti postupu vůči teroristům a těm, kteří chtějí jen ničit, ubližovat a zabíjet. Na rozšiřování jakékoliv víry násilím není nic vznešeného, nic religiózního. Je to odporná praktika, ať už se jedná o kohokoliv. A je třeba, aby se svět, vědom si tohoto nebezpečí, spojil a správně zasáhl.
Problém ale spatřuji ve strategii samotné, protože USA si tyto teroristy vlastně pravidelně vyškolují a zásobují. Děje se tak vždy v krátkozraké touze o ovládnutí té či oné země. Pro příklad nemusíme jít nijak daleko do minulosti. Vzpomeňme na Libyi či již zmiňovanou Sýrii. Obě tyto země byly stabilní i z pohledu Západu. Měly stabilní vedení, byť dle našich měřítek možná odlišně v těchto zemích vnímali pojem demokracie. Neumírali tam však lidé, měli vzdělání, zdravotní péči a mír. Po umělém importu demokracie z vnějšku ale propukly v zemích nepokoje, které se dají nazvat občanskou válkou. Systém se zhroutil, budované hodnoty byly pokřiveny a lidé umírají při každodenních útocích fundamentalistů, kteří byli dříve pod absolutní kontrolou.

Nyní USA zvažují, že své staré spojence v Sýrii – tedy extrémisty – zničí, protože zjevně nepochopili na samém začátku, o co jim ve skutečnosti šlo. Byla to hloupost, nebo záměr? V daném okamžiku na tom asi nesejde, protože dnešní situace nedává k filozofickým úvahám moc prostoru.

Kdy už konečně svět a naše Ministerstvo zahraničních věcí pochopí, že rektální alpinismus vůči takzvaným západním spojencům je cesta do pekel a že jak v normálním životě, tak i v zahraniční politice je nejlepší používat vlastní rozum?

Mgr. Petr Adam,
poslanec Úsvitu za Jihomoravský kraj
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama