ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2014 12:48:48

Hejtman Miloš Petera se setkal se zástupci místních akčních skupin (MAS)

Hejtman Miloš Petera se setkal se zástupci místních akčních skupin (MAS)

Ve čtvrtek 18. září 2014 se na Krajském úřadu Středočeského kraje setkali zástupci místních akčních skupin (MAS) s hejtmanem Milošem Peterou.

 „Naše dnešní setkání je jakýmsi navázáním na tradici setkávání MAS s hejtmanem a já jej považuji za podnětné a užitečné. Kraj rozhodně tyto skupiny, kterých je v kraji 26, podporuje a bude podporovat. Jak jsem informoval zástupce MAS, momentálně připravujeme rozpočet na příští rok, do něhož bychom rádi s finanční podporou pro MAS počítali. Vše je ale zatím v jednání. O možné výši podpory rozhodnou v prosinci středočeští zastupitelé,“ uvedl hejtman Miloš Petera.

Během setkání se hejtmanovi osobně představili jednotliví zástupci MAS. Zazněly také informace o přípravě období 2014-2020. Národní síti MAS se podařilo vyjednat na doporučení EU zapojení komunitně vedeného místního rozvoje (MAS) v rámci územní dimenze do těchto operačních programů: IROP, OPŽP, OP Zaměstnanost, PRV a částečně i OP VVV. Celkově by metodou LEADER měly do Středočeského kraje přitéci více než 2 miliardy korun. V současné době jednotlivé MAS připomínkují své první verze strategií rozvoje v územích a čeká je ještě roční příprava, než dojde k prvním výzvám pro žadatele z území.

Místopředseda krajské sítě Milan Oliva zhodnotil dosavadní spolupráci s krajem a padly i návrhy dalších způsobů možné spolupráce.

Místní akční skupina (zkráceně MAS) je společenství občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy (obcí, svazků obcí a institucí veřejné moci), které spojuje zájem o rozvoj určitého území. V současné době je na území celého Česka 179 MAS, přičemž každá z nich má svou vlastní specifickou rozvojovou strategii. Základním cílem všech MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. Aktivita vybraných MAS byla v letech 2007-2013 financována z Programu obnovy venkova, v rámci kterého jednotlivé MAS svou strategii i realizovaly. MAS vyhlásila výzvu pro místní žadatele, zajistila potřebnou konzultaci, administraci, hodnocení a výběr projektů.

Výhoda MAS spočívá v tom, že iniciativa při rozvoji regionu vychází od místních obyvatel. Podpořené projekty většinou vybírají místní autority a lidé, kteří dobře znají potřeby daného území. Velký důraz je kladen na spolupráci a partnerství na místní úrovni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama