ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2014 13:19:11

Taktické cvičení na likvidaci ohniska ptačí chřipky v Líšně na Benešovsku

Taktické cvičení na likvidaci ohniska ptačí chřipky v Líšně na Benešovsku

Třídenní taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS) a středočeských hasičů zaměřené na likvidaci ohniska ptačí chřipky vyvrcholilo v pátek 19. září 2014 v objektu drůbežárny společnosti Mydlářka v Líšně na Benešovsku.

Profesionální i dobrovolní hasiči, zdravotníci, policisté, hygienici, veterináři, úředníci města Benešova a další složky IZS si během cvičení prověřovali, jak dokáží zlikvidovat ohnisko nákazy ptačí chřipky.

„V době, kdy jsme svědky šíření viru eboly a dalších závažných onemocnění, je nesmírně důležité být připraven, pokud by nějaká riziková situace vznikla i u nás. Jsem potěšen, jak výborně funguje spolupráce mezi jednotlivými složkami IZS. Je dobré se připravit na mimořádné situace, procvičit členy IZS a prověřit dostupnost všech technických prostředků,“ komentoval cvičení hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který se akce účastnil.

Praktickému cvičení předcházela teoretická část, v rámci které ve středu 17. září probíhal odběr vzorků uhynulé drůbeže a její odvoz do Státního veterinárního ústavu v Praze.

V okamžiku potvrzení pozitivního nálezu nákazy ptačí chřipkou začala taktická část cvičení. Ta obsahuje mimořádné opatření ke zdolání nákazy chřipky ptáků, zabránění šíření nákazy a k ochraně veřejného zdraví.

Hasiči vyhlásili III. stupeň požárního poplachu, na místo povolali jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů s příslušnou technikou. Do likvidace ohniska nákazy se zároveň zapojili i policisté, zdravotníci a ostatní složky IZS zainteresované na likvidaci epidemie ptačí chřipky. Zároveň byl sestaven i štáb velitele zásahu, který ihned začal pracovat v místě mimořádné události.

„Cílem cvičení je prověřit součinnost základních i ostatních složek IZS a dalších subjektů při likvidaci ohniska ptačí chřipky. Při zásahu také naplno využíváme technické prostředky, které máme k dispozici. Prakticky si tak mohou hasiči a další členové složek IZS vyzkoušet, jak se pracuje s dekontaminačními komorami, jak se používají ochranné pomůcky. Zkouší se také využitelnost všech typů technických prostředků pro vyklizení haly, dekontaminaci a dezinfekci jak zasahujících osob, tak i techniky,“ vysvětlil důvody tak rozsáhlého a na množství zapojených lidí náročného cvičení náměstek krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloš Hladík.

„Vyzkoušet si chceme také způsob a rychlost vyrozumění, tok informací směrem k úřadům i veřejnosti a spolupráci mezi jednotlivými složkami IZS,“ doplnil náměstek Miloš Hladík.

Do cvičení bylo zapojeno sedm jednotek profesionálních hasičů ze stanice HZS SČK a Záchranného útvaru Zbiroh se svou speciální technikou spolu s kolegy z jednotek sboru dobrovolných hasičů, zdravotníci, policisté, hygienici, veterináři a městští strážníci.

Praktickou část cvičení na likvidaci ohniska nákazy ptačí chřipky vedle středočeského hejtmana Miloše Petery v pátek sledovali i členové komisí Středočeského kraje pro bezpečnost a pro Integrovaný záchranný systém. „Podle toho, co jsme zde dnes viděli, jsou hasiči, policisté, zdravotničtí záchranáři a další členové IZS na podobný reálný případ velmi dobře připraveni. A to je dobře, neboť v dnešní době neustále hrozí vznik nepředvídané situace. Díky podobným cvičením jsou naši záchranáři dobře připraveni na to, aby při nenadálém výskytu nebezpečné nemoci nedošlo k ohrožení životů a zdraví našich spoluobčanů,“ komentoval průběh cvičení předseda Komise pro IZS Středočeského kraje Josef Řihák, který zde byl rovněž přítomen.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama