Ing. Slavoj Dolejš

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2014 13:44:11

Přepis rozhovoru

Přepis rozhovoru

Dovoluji si vložit přepis rozhovoru s mou osobou, který se týká kandidatury do městského zastupitelstva v Českých Budějovicích a mluvím zde o městu, o kampani a trochu o sobě.

Volby jsou za rohem a my jsme Vám postupně představili naše kandidáty. Dnes Vám přinášíme rozhovor s tím, kdo českobudějovickou TOPku do voleb vede. Slavoj Dolejš, náš kandidát na primátora. Co pro něj představuje heslo pozitivní směr, jak chce konkrétně řešit dopravu v Budějovicích, čeho si cení na kampani ostatních stran… To a mnoho dalšího se dočtete o pár řádků níže.

Slavoji, jsi lídrem českobudějovické TOPky a tak i kandidátem na primátora. Jak tuto funkci vnímáš?

Pro mě osobně by to byla obrovská čest spojená samozřejmě s velkou odpovědností a velkým množstvím práce. Byl bych hrdý na to, že ve mně Budějčáci vložili takovou důvěru. Primátor podle mě není pouze loutka či pokladač věnců, ale stejně jako většina lidí ho vnímám jako vrcholného politického reprezentanta města. Možná si někdo myslí, že primátor by měl být nějaký ideální člověk, pomalu modla. Tím se být necítím a věřím, že bych mohl být dobrým primátorem jako běžný Budějčák.

V kampani však představujete lidem ideálního Budějčáka. Kdo to podle tebe je?

Může jím být kdokoliv z nás. Každý, kdo v Budějovicích žije a pracuje, každý, komu nejsou Budějovice lhostejné, a chtěl by žít v ideálním městě. Ideálem ale samozřejmě může být i věc – krásná budova, dobré pivo a jídlo – to vše je součástí ideálních Budějovic.

Zároveň jsem si všiml tvého vysmátého billboardu s textem „Pozitivní směr“. Co to znamená a jak tě to napadlo?

Přiznám se, že to nebyl úplně můj nápad. Napadlo to kolegy při sestavování billboardu a to heslo se jim zdálo nejlepší. Když jsem to poprvé viděl, tak jsem se trochu zděsil, ale zasmál jsem se tomu. A pak nám došlo, že ono to vypovídá hodně o naší kampani, jejímž hlavním sdělením je to, že chceme tvořit. A když chci tvořit, musím myslet pozitivně.

Zprvu jsem myslel, že onen pozitivní směr souvisí hlavně s dopravou…

Samozřejmě to odkazuje i na řešení komplikované dopravní situace, která se bohužel týká každého z nás. Jak z pozice normálního řidiče tak i místopředsedy představenstva Dopravního podniku se dopravou zabývám každý den. Chci lidem nabídnout konkrétní řešení a do budoucna se inspirovat se řešeními např. z Rakouska či Německa, kde už si prošli různými etapami vývoje. Každý si myslí, že nás zachrání obchvat, ale s tím nesouhlasím. Podívejte se na Hradec Králové, kde mají obchvaty dva a zácpy jsou tam stejné. Přistoupit k tomu jako v jiných evropských městech chce obrovskou politickou odvahu a samozřejmě podporu veřejnosti. Navrhuji jiná řešení…

A která konkrétně?

Za prvé je nutné vybudovat odstavná parkoviště – tam, kde auta mohou stát, potřebujeme udělat parkování. Na to musí navázat naváděcí systém, aby každý řidič ihned po příjezdu do města věděl, kde snadno zaparkuje. Dalším krokem je propojení parkovišť s MHD, kdy musíme nabídnout těm, kteří zaparkují ne přímo v centru snadnou cestu, jak se do centra dostat. A zasadím se u vybudování rezidenčních zón se smíšeným systémem.

To je poměrně kontroverzní téma…

Chápu to, ale je důležité upozornit na to spojení smíšený systém. Někdo tvrdí, že pokud udělám rezidenční zónu, tak v dané lokalitě nezaparkují lidé, které jdou pouze navštívit nějaký místní obchod, což v podstatě zabíjí podnikatele. S tím souhlasím, a proto navrhuji smíšený systém, který primárně uspokojí obyvatele dané oblasti a sekundárně krátkodobé návštěvníky těchto zón. V současné chvíli má město nabídku pro ty, co parkují na jednom místě celý den. A to je hloupost, která brání volným místům k parkování.

O dopravě hovoří v kampani i ostatní strany. Jak vlastně vnímáš aktuální předvolební boj a kampaně ostatních?

Pominu li některé z nových subjektů, které si myslí, že s kritizováním všeho získají volební úspěch, tak jsem rád, že kampaň probíhá v rámci pravidel slušného lidského jednání. S chválou ostatních je to vždycky ošemetné, ale nebojím se třeba pochválit kampaň ČSSD. A to i přesto, že s panem Jochem k sobě už dlouho hledáme cestu, ale ještě jsme ji nenašli. Jsem rád, že tyto antipatie nepřerostly v nepřirozenou rivalitu a strany se v kampani soustředí na svá konkrétní řešení. A to, že každý navrhujeme něco jiného, je přínosné. Je o čem diskutovat namísto pouhého házení špíny.

Vaše kampaň byla poměrně intenzivní. Chodil jsi do ulic, natočili jste originální video, do toho jste přišli s ideálním Budějčákem. Co se ti na kampani líbilo nejvíce?

To nejdůležitější bylo, že jsme pracovali jako tým. Podařilo se nám společnými silami posunout budějovickou TOPku o několik mil dál. A těší mě, ž jsme kampaň vytvořili samy, bez cizí pomoci někoho mimo Budějovice. Jsem rád, že je v naších řadách spousta lidí se skvělými nápady jak do kampaně, tak do programu. Ten vychází z lidí z Budějovic a říká – takhle to cítíme, toto bychom chtěli udělat.

Ten pozitivní směr, který propagujete, bys chtěl udržet i na radnici?

Začnu tím, co bych na radnici nechtěl zažít. Nejvíce mě dokáže naštvat, když někdo neustále kritizuje a neumí přijít s nápadem, jak danou věc vyřešit. Jsem přesvědčen, že je třeba hledat a dělat věci tak, aby byly pro město dobré a správné. Měli bychom motivovat každou složku ve městě, každý úřad a odbor, aby jeho činnost byla co nejefektivnější a vytvářela hodnoty. Je to celé o tom, dívat se na politiku jinak.

A takto vedení města, jehož součástí TOPka byla, nefungovalo?

Ne zcela. Občas se mi zdálo, že někteří jednotlivci se nedokázali vyrovnat s tím, že jsou v koalici a spíše se chovali jako tvrdá opozice. A že dost často se věc úplně zbořila a radši se vůbec nerealizovala, protože neexistovala v některých věcech vůle se dohodnout. Ale s pohledem zpátky jsem na to, co tato koalice zvládla, hrdý. Samozřejmě šlo řadu věcí udělat lépe, to jde však vždy.

Tak co se například nepovedlo?

Zmínil bych např. nešťastné řešení kolem výstavby sportovní haly a také příliš mnoho kompromisů a nedohodu ohledně koridoru MHD, kde jsme nebyli schopni si společně sednout a dohodnout se na pravidlech a prioritách.

Proč jste se nedokázali dohodnout?

Řekl bych, že někteří možná chtěli více přestřihávat pásky a to je vždycky špatně…

A co naopak hodnotíš jako přínos?

Koalice si dala za heslo odpovědně a transparentní hospodaření a to se v rámci možností povedlo na maximum. V tom se udělal velký posun a je třeba pokrčovat. Cením si toho, že se podařilo nastavit nové trendy či se o to koalice někde alespoň pokusila. To, že se někdo snaží dívat na problémy novým způsobem a přinášet dobrá řešení a diskutovat o nich, je cesta dobrým směrem.

Pokud TOPka uspěje, čeká na Vás hodně práce, což znamená i úbytek volného času. Co děláš nyní, když si chceš odpočnout?

Většinu svého volného času trávím s rodinou a je to jediná věc, které se nikdy nevzdám. Mám dvě malé děti a chci s nimi být každý jeden okamžik než vyrostou, abych si to užil jak já, tak moje žena Kristýnka. Bez nadsázky říkám, že pokud někdo hledá smysl života, já za něj považuji rodinu.

Co bys vzkázal Budějčákům před volbami?

Snažte se pečlivě číst volební programy, i když to nemusí být vždy zábava a nepodléhejte populismu, který je strašně krátkozraký. Zamyslete se, v jakých Budějovicích chcete žít. A jestli to je v těch ideálních, rádi do toho půjdeme s Vámi!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama