Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2014 9:35:44

Jsme jedničky – v celé Evropě.

Jsme jedničky – v celé Evropě.

Česká republika se může údajně pochlubit jedním nelichotivým prvenstvím v celé Evropské unii, kterým je nejhorší vnitřní kontrolní systém.

Tak to alespoň v roce 2011 vyhodnotil Evropský účetní dvůr a právě kvůli tomu máme dosti značné potíže s čerpáním evropských dotací. Je to ale ještě mnohem horší, jelikož kvůli chybám v kontrolním systému musíme platit miliardové částky.

Současná právní úprava systému kontrol a to jak pro české, tak také pro evropské peníze je z roku 2011. Je nepřehledná a zbytečně byrokratická. Stále se u nás něco kontroluje, někdy i několikrát nezávisle na sobě, ale nemá to hlavu ani patu. Třeba využívání evropských dotací má možnost kontrolovat až dvanáct různých úřadů a to jak ministerských a krajských odborů, evropských organizací nebo Nejvyšší kontrolní úřad. I přes tolik kontrolních úřadů se využívání peněz neobejde bez chyb a dokonce si nedostatků při kontrole čerpání evropských peněz všimla i česká kontrarozvědka, která to popsala ve své zprávě.

Hlavním problémem tohoto tématu je mimo jiné netransparentní rozhodování a nízká odpovědnost úředníků a politiků. Pokud se rozhoduje o jakýchkoli veřejných finančních prostředcích, je nutné, aby ti kteří rozhodnou a podepíší se pod to, měli za takové rozhodnutí jasnou osobní, hmotnou a trestní odpovědnost. Není možné, aby se do nekonečna ti, kteří rozhodují, schovávali za své řadové úřadníky a vinu svalovali na ně. Tímto alibismem je prošpikovaná celá státní správa a je na čase tento nelichotivý stav co nejrychleji změnit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama