Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2014 21:49:00

Krátkozrakost českých putinobijců i ČNB při hodnocení situace v Rusku

Krátkozrakost českých putinobijců i ČNB při hodnocení situace v Rusku

Jak ve stanovisku guvernéra ČNB, tak v českých médiích, zejména v ČT, která do vysílání velmi často zve známé putinobijce typu P. Romancova, se objevuje tvrzení, že ruský trh není pro ČR významný a že je to vlastně riziko toho kterého podnikatele…

ČNB i putinobijci v médiích však vidí věci parciálně, nikoli v celém jejich kontextu. Nevidí tak celý problém národohospodářsky. A už vůbec nevidí, že české firmy, které na ruském trhu jsou, například Moravské naftové doly, Alta Brno, PSG, Hamé atd., jsou ohroženy na svém „životě“.  Pokud se ruskému hospodářství povede špatně, tyto firmy mohou propouštět stovky, možná i tisíce zaměstnanců a některé menší mohou v důsledku problémů s ruským trhem i zcela skončit.

Také Státní exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) hrozí v důsledku propadu rublu mnohamiliardové ztráty.

Oceňuji, že ministerstvo průmyslu a obchodu bude k situaci v Rusku přistupovat odpovědněji než ČNB. Ministr Mládek již ohlásil, že v pondělí vládě navrhne vznik komise, která se bude zabývat dopadem poklesu rublu na českou ekonomiku a české exportéry.

Jiří Paroubek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama