Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2015 9:43:00

Českému stavebnictví je třeba pomoci

Českému stavebnictví je třeba pomoci

V médiích se objevila zpráva, že české stavební firmy budou v letošním roce poprvé od krize nabírat nové zaměstnance. 35 % ze všech stavebních firem už má letos nasmlouváno více zakázek než loni.

Je ale třeba dodat, že české stavebnictví zatím leží na lopatkách a nová vláda se problémy v českém stavebnictví nijak soustavně a efektivně nezabývá.

Čas od času se objeví lokálně zabarvené snahy pomoci, lidem, kteří přišli o zaměstnání například v hornictví, ale že od roku 2008 přišly o práci desítky tisíc lidí, kteří byli zaměstnáni ve stavebnictví, zdá se, současnou vládu (stejně jako předchozí vlády) nijak zvlášť netrápí.

Aby se české stavebnictví znovu postavilo na nohy, musí mu vláda pomoci. Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo předložit ucelený program státu na podporu českého stavebnictví.

V první řadě by měl být předložen nový zákon o veřejných zakázkách, který by shrnoval požadavky vyplývající ze směrnic Evropské komise, tak aby vedl k urychlení výběrových řízení a k jejich dekriminalizaci. MMR však v tomto ohledu, zdá se, nedělá nic.

Dalším podstatným krokem ke zlepšení situace českého stavebnictví je vytvoření uceleného programu výstavby sociálních a komunálních bytů. MPSV sice předložilo koncepci rozvoje sociálního bydlení, ale bez konkrétních programů výstavby jde pouze o slohové cvičení.

A v neposlední řadě je také třeba urychleně vyvést ministerstvo dopravy i ŘSD z personální krize, tak aby byla co nejrychleji obnovena výstavba dopravních staveb – například za minulý rok nebyl v ČR postaven jediný nový kilometr dálnice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama