Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2015 14:28:00

Energetická unie? Jen nové úřady, pohádky a boj s klimatem

Energetická unie? Jen nové úřady, pohádky a boj s klimatem

Diskuse o tzv. energetické unii, kterou ve středu otevřel eurokomisař Šefčovič, je teprve v počátku, přesto nabízí podle místopředsedy ODS Evžena Tošenovského především zklamání.

Cílem komise je hlavně další centralizace rozhodování do Bruselu a ještě vyšší podpora tzv. obnovitelných zdrojů.
„Byli bychom rozhodně pro, pokud by snahy komise vyústily ve skutečné otevření trhu, který je nyní hrůzně pokroucen všemožnými zelenými dotacemi,“ říká Evžen Tošenovský. „Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že má vzniknout jen další úřednický moloch.“

Nebezpečí tkví podle Evžena Tošenovského v dalším posilování pravomocí unijní agentury ACER, která zatím pouze koordinuje činnost nezávislých národních regulátorů. Vznik celounijního regulátora by mohl vést k prolomení dosud uznávaného práva členských států určit si svůj „energetický mix“, tedy z jakých zdrojů vyrábějí kolik energie, a to vzhledem ke svým odlišným geografickým podmínkám. „V takovém případě bychom debatu o posílení jaderné energetiky mohli rovnou ukončit a stali bychom se závislými na nevýhodném dovozu energie z jiných států,“ varuje Evžen Tošenovský.

Zcela z oblasti sci-fi jsou pak podle Tošenovského představy komise o dalším posilování "obnovitelných" zdrojů prostřednictvím tzv. chytrých sítí (smart grids).

„Evropě zoufale chybí především zcela základní infrastruktura, která by byla schopna vyrovnávat obrovské výkyvy způsobované větrnou a solární elektřinou. Sítě, které by si přebytkovou energii ‚přehazovaly‘ mezi sebou nebo ji skladovaly, jsou zatím v nedohlednu, proto se naopak jako racionální jeví omezování dotací pro obnovitelné zdroje,“ říká Evžen Tošenovský.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama