Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2015 15:58:00

Hnutí ANO - strana „Zdravého rozumu“

Hnutí ANO - strana „Zdravého rozumu“

Hnutí ANO od počátků svého vzniku je velice střídmé, pokud jde o jeho programové cíle a program obecně. Nyní přichází na svůj sjezd se čtyřmi programovými cíli, ve kterých se může najít v podstatě každý. Volič pravice i voliči levice, zkrátka každý.

A. Babiš prakticky od počátku podceňuje jakoukoliv potřebu programu, možná proto, že se nechce vzdát v případě vyprofilování svého hnutí nalevo či napravo, voličů, kteří v jeho případě volí v rozporu se svým „třídním zájmem“. Tedy zejména voličů levice.

Jeho hnutí chybí vůbec dlouhodobé představy o tom, kam tuto zemi vlastně chce vést, jaké představy má o školství a jeho rozvoji, zdravotnictví a jeho rozvoji, o sociálních službách a jejich rozvoji a mohl bych pokračovat, zkrátka kam chce tuto společnost vést.

Strana, která chce vyhrát v příštích volbách do sněmovny, musí přijít s takovou ambicí. Pokud nepřijde, nějakou dobu to vydrží, ale rozumní lidé nemohou přeci dlouho volit „zajíce v pytli“.

Odvolávat se v programu na „Zdravý rozum“, určit ho jako jeden ze svých programových cílů, to už zavání politickým primitivismem. Zdravý rozum je jistě skvělá metoda práce, velmi vhodná a potřebná. A já nepochybuji o tom, že činnost A. Babiše je v řadě směrů rozumná a to především z jeho hlediska jako oligarchy a miliardáře. Jeho společenský status prostě určuje jeho bezprostřední politické cíle a o dlouhodobých cílech jeho a jeho hnutí nic nevíme a nedozvíme se ani v tomto týdnu.

Zkrátka očekával bych od sjezdu ANO trochu více programové oblasti, než čeho je schopen. A. Babiš pochopil, že politické strany, promiňte v jeho případě hnutí, jsou od toho, aby získaly podíl na politické moci. To chápe velmi dobře. Ale program je zde od toho, abychom se vůbec dozvěděli  k čemu tu politickou moc chce užít. Nadcházející sjezd strany – hnutí ANO, bude tak mít jediný smysl. Zvolit legitimní vedení, které dříve nebo později začne přetvářet hnutí ANO ve standardně organizovanou politickou stranu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama