MUDr. Vít Ulrych

místopředseda Kontrolního výboru města Pardubice
  • KDU-ČSL
  • Pardubice
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2015 17:35:06

Proč vadí americký konvoj Straně práv občanů?

Proč vadí americký konvoj Straně práv občanů?

Strana práv občanů (SPO) v Pardubickém kraji má obavy o bezpečnost občanů, ochranu životního prostředí a bezpečnost silničního provozu při průjezdu amerického vojenského konvoje.

Vyjádřili to alespoň předseda pan Štengl a 1. místopředseda a radní Pardubického kraje pan Dušek ve svém článku na serveru parlamentnilisty.cz. (http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Stengl-SPO-Dragounska-jizda-Americanu-pojede-po-trech-silnicnich-trasach-co-kdyz-je-znici-366840)   Ve svém prohlášení si kladou různé otázky, ptají se podobně jako v minulosti komunističtí novináři: „Komu ten konvoj slouží?“

Rusko zabralo před rokem část suverénního státu pomocí hybridní války, nepokrytě podporuje pomocí dodávek zbraní a účastí svých neoznačených vojáků proruské separatisty na východní Ukrajině, vyhrožuje jadernými zbraněmi nejen Ukrajině, ale například ústy svého velvyslance i Dánsku. Svým chováním bezprecedentně destabilizuje bezpečnostní situaci v celé Evropě. Na toto ruské agresivní chování musí přijít odpověď. Pokud už nejsme schopni a ochotni pomoct Ukrajině v obraně před agresorem vojensky, je společné cvičení NATO v pobaltských státech tím nejmenším, jak ukázat jednotu a sílu při obraně členských států. Pro nás jako spojence je povinností poskytnout své území k přesunu vojsk, ostatně se tak dělo již v minulosti. Protestovali pánové Štengl a Dušek před rokem 1989 stejně vehementně i proti okupaci Československa sovětskými vojsky?

SPO doufá, že se konvoj vyhne Pardubickému kraji. Konvoj bude doprovázet Vojenská policie, takže obavy o bezpečnost našich občanů jsou zbytečné. Myslím, že by se pan radní měl soustředit spíše na boj proti přetíženým kamionům, které brázdí krajské silnice a devastují je každý den, než se zviditelňovat na americkém konvoji. Chápu ale, že se blíží krajské volby a strana s mizivými preferencemi má obavu, že zmizí nejen z celostátní politické scény, ale příští rok i ze dvou krajských zastupitelstev, kam se jim podařilo po minulých krajských volbách dostat.

Prohlášení SPO příliš nepodpořil ani jejich čestný předseda prezident Miloš Zeman, který průjezd spojeneckých vojsk nijak nezpochybňuje, naopak ho považuje za solidární s našimi spojenci.

Přestože by to bylo jejich demokratické právo, doufám, že se členové SPO nesníží na úroveň českých komunistů a nebudou demonstrovat u pardubického letiště, kde budou američtí vojáci nocovat a nebudou sepisovat petice proti jejich konvoji.

Česká republika je členem NATO od roku 1999, účastní se řady zahraničních misí, české gripeny chrání pravidelně právě pobaltské státy, vojáci nám dělají dobré jméno. Nedělejme si tedy doma v Pardubickém kraji ostudu před našimi spojenci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama