ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2015 16:33:33

Kutná Hora zahájila turistickou sezónu oslavou 20. výročí zápisu do seznamu UNES

Kutná Hora zahájila turistickou sezónu oslavou 20. výročí zápisu do seznamu UNES

Kutná Hora odstartovala turistickou sezónu ve znamení 20. výročí zápisu města do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Slavnostního programu se v sobotu 18. dubna 2015 účastnili i náměstkyně hejtmana Středočeského kraje pro oblast investic a veřejných zakázek Zuzana Moravčíková (ČSSD) a radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).

Již desáté symbolické otevření turistické sezóny „Probuzení Kutné Hory“ letos neslo podtitul „Přemyslovská Kutná Hora aneb vznik českého eura – jak to bylo s Přemyslovci, Kutnou Horou a českým eurem aneb Vivat Václav II.“. Čtyři nevšední průvodci – kněžna Libuše, Přemysl Oráč, mnich Antoň a novinářka Zuzana zavedli návštěvníky do přemyslovského Českého království a pomocí scének objasnili, jak to bylo s objevením stříbra nebo raženými groši. „Probuzení Kutné Hory byla taková předehra bohatého celoročního programu ve městě, které přítomné naladilo a nalákalo na další akce,“ uvedla náměstkyně Moravčíková.

Na programu letošní sezóny nebudou chybět akce jako Kutnohorské stříbření, Operní týden, hudební festival, Kytara Kutná Hora, Dny francouzské kultury, Dny evropského dědictví, barokní hudba, Ortenova Kutná Hora, Kutnohorské léto, Svatováclavské slavnosti, varhanní festival a další.

K jubileu zapsání města do seznamu UNESCO začala výstava v Sankturinovském domě „Poznej světové dědictví UNESCO“. K vidění jsou fotografie i modely nejen českých klenotů, ale i Chorvatska, Rakouska, Afriky, Asie. „Výstava ukazuje, jaké kulturní a přírodní bohatství se nachází v seznamu UNESCO včetně Kutné Hory,“ řekl radní Štefek.

V ČR se nachází 12 památek UNESCO z celkových 1007, mimo Kutné Hory je to Praha, Český Krumlov, Telč, Žďár nad Sázavou, Lednicko-Valtický areál, Holašovice, Kroměříž, Litomyšl, Olomouc, Brno a Třebíč. 

Náměstkyně Moravčíková a radní Štefek se během pestrého sobotního programu zapojili i do křtu katalogů autorů výstav Jiřího Beránka – Mezidobí a Jiřího Šalamouna – Troufalost v úplňku, na jejichž komentované prohlídky pozvala Galerie Středočeského kraje přátele a partnery GASK. Po nich si zájemci mohli vyslechnout také odborný výklad o současnosti vinařství v Kutné Hoře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama