ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2015 12:07:50

Nové infocentrum má povzbudit turistický ruch na Mladoboleslavsku

Nové infocentrum má povzbudit turistický ruch na Mladoboleslavsku

Na zámku Zvířetice mají nové infocentrum.

Náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD) spolu se starostou Bakova nad Jizerou Radimem Šimáně, ředitelem Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Václavem Chytilem a jednatelem firmy EMH, zhotovitele projektu, Martinem Hajzlerem v pátek 24. dubna 2015 slavnostně otevřeli infocentrum v Podhradí u Bakova nad Jizerou a novou naučnou stezku na zámek Zvířetice.

Nové infocentrum a naučná stezka by měly pomoci Zvířeticím stát se novou turistickou atrakcí regionu. „Je to další kamínek, který zapadá do mozaiky naší koncepce rozvoje turistického ruchu ve Středočeském kraji, další krok k tomu, aby se i Mladoboleslavsko stalo turisticky zajímavou lokalitou,“ poznamenal Karel Horčička a připomněl další podobné projekty v okolí, jejichž zrod či rekonstrukci Středočeský kraj podporuje – například nedávno otevřené Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, vesnické muzeum v Dolní Krupé, nově přeznačenou cyklostezku Jizera či dokončovaný turisticko-oddechový areál na vrchu Bělá. „Naší snahou je za pomoci peněz z evropských fondů vytvořit něco jako ,turistický produkt‘ Mladoboleslavsko, jenž by lidem, kteří se tu rozhodnou strávit dovolenou, nabídl dostatečné množství atraktivních míst, aby měli každý den kam vyrazit. Tento region zatím není typickou turistickou destinací, což bychom rádi změnili, a proto budeme podobné aktivity i nadále podporovat,“ uvedl Horčička.

Projekt Rozvoj infrastruktury pro CR Zvířetice zahrnoval nejen zrekonstruování objektu nového infocentra v Podhradí, přímo na úpatí vrchu se zříceninou zámku Zvířetice, ale také vybudování nové naučné stezky ke zřícenině, zbudování nového mostu přes zámecký příkop, schodiště a další práce na zřícenině. Investice si podle starosty Bakova nad Jizerou Radima Šimáně vyžádala náklady ve výši zhruba devět milionů korun, přičemž 6,7 milionu korun pokryla dotace z ROP Střední Čechy.

Velkým tahákem k návštěvě infocentra by se měla stát i virtuální prohlídka zámku v době jeho největšího rozkvětu, tj. okolo roku 1683. Vznikla na základě několikaletého důkladného studia historických materiálů, archeologických průzkumů a dobových obrazů, které tým nadšenců a odborníků přeměnil v unikátního 3D počítačového průvodce zámkem, prvním počinem tohoto druhu v ČR. Diváka provede areálem zámku včetně nádvoří, předzámčí, zahrad a vinic v celé jeho tehdejší kráse, kterou si dnešní návštěvník může už jen představovat. Zámek totiž v září roku 1720 vyhořel a poté byl opuštěn, zčásti zdevastován a některé jeho zchátralé související objekty zdemolovány.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama