PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2015 21:32:16

Den spojení přemyslovské a lucemburské dynastie změnil český stát

Den spojení přemyslovské a lucemburské dynastie změnil český stát

Vláda dnes přijala nesouhlasné stanovisko k návrhu poslance Augustina Karla Andrleho Sylora k tomu, aby byl zaveden nový významný den – den spojení přemyslovské a lucemburské dynastie.

Stalo se tak i přesto, že návrh podepsalo 33 poslanců z koalice i opozice a dokonce i vicepremiér Bělobrádek a ministr Herman.

Nově by měl být významným dnem 31. srpen jako připomínku události z roku 1310, kdy sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny došlo ke spojení přemyslovské a lucemburské panovnické dynastie, což mělo pro České země dalekosáhlé důsledky.

„Od smrti Václava II. se Český stát zmítal v permanentní nejistotě. Spojení těchto rodů a z něho vyplývající povinnost Jana Lucemburského postarat se o české země po všech stránkách, přineslo tolik očekávanou stabilitu. Tímto sňatkem, z něhož následně vzešel dědic trůnu, pozdější římský císař Karel IV., byla pozvednuta autorita českého státu a umožněn rozkvět ve všech oblastech veřejného života,“ říká k návrhu jeho autor poslanec Augustín Andrle (Úsvit).

„Já věřím, že poslanci, kteří budou mít čas se nad návrhem skutečně zamyslet, to uvidí jinak. Vůbec nebyl problém pro zákon získat desítky podpisů poslanců včetně dvou ministerských. Cítím, že to můžeme dotáhnout do zdárného konce,“ uzavírá optimisticky poslanec Andrle.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama