Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2015 10:10:00

Počet policistů v ulicích chceme navýšit o 4000

Počet policistů v ulicích chceme navýšit o 4000

Policii není možné v Jihočeském kraji nahrazovat bezpečnostními agenturami. Shodli se na tom hejtman Zimola a ministr vnitra Chovanec.

Není možné, aby bezpečnostní agentury suplovaly práci Policie České republiky. Shodli se na tom hejtman Jiří Zimola s ministrem vnitra Milanem Chovancem, který ve středu 27. května jižní Čechy navštívil.

Právě bezpečnostními agenturami začaly nahrazovat některé jihočeské obce policii, která v obcích ruší své služebny. Podle Zimoly i Chovance jsou agentury při práci sice často efektivní, problém ale spočívá v tom, zda tato efektivita není vykoupena tím, že balancují na hraně zákona.

„Plně si tuto situaci uvědomujeme a pracujeme na tom, aby se policie začala do míst, která opustila, zase vracet. A jižní Čechy jsou jedním z těchto příkladů. S tím souvisí i naše snaha postupně do roku 2020 navýšit v celé zemi stavy policistů o čtyři tisíce míst. A je třeba zdůraznit, že půjde o policisty na ulicích, nikoli v kancelářích,“ uvedl Chovanec s tím, že nyní v České republice slouží u policie zhruba 40 tisíc lidí.

V souvislosti s bezpečnostními agenturami a jejich balancováním na hraně zákona Chovanec zároveň připomněl, že v současné době je v legislativním procesu zákon, který bude konečně mantinely bezpečnostním agenturám nastavovat.

Suplovat stát při ochraně obyvatel by neměli ani městští strážníci

Ministrův slib o navýšení počtu policistů v ulicích a jejich návratu do míst, které byli nuceni opustit, kvituje Zimola s povděkem. „Za rušením služeben vidím nesystémovost předchozí vlády a jejích škrtů v ranku ministerstva vnitra. Proto velice přivítám, pokud se současnému vedení tohoto resortu podaří tuto situaci zvrátit,“ dodal hejtman.

Osobně pak Zimola zastává názor, že podobně jako u bezpečnostních agentur, které by neměly při ochraně obyvatel nahrazovat stát, by do věci ochrany obyvatel neměla zasahovat ani městská policie.

Chovanec spolu se Zimolou v kraji mimo jiné navštívili policejní služebnu v Českém Krumlově, kde zhlédli v akci zásahovou jednotku. Ukázka techniky je čekala i ve středisku Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Na obou místech pak zároveň diskutovali s příslušníky policie i hasičů o jejich pracovních problémech. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama