ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2015 10:44:00

Rozpočet kraje? Závěr, který muselo ministerstvo financí vyslovit už pojedenácté

Rozpočet kraje? Závěr, který muselo ministerstvo financí vyslovit už pojedenácté

Zastupitelé Moravskoslezského kraje na svém dnešním (25. 6.) jednání schválili závěrečný účet a účetní závěrku za rok 2014.

Hospodaření kraje v loňském roce skončilo v přebytku 407 milionů korun, kraj si udržel mezinárodní ratingové hodnocení na úrovni A2 se stabilním výhledem. Stejně jako loni mu ho udělila ratingová agentura Moody‘s Investors Service EMEA Limited.

Na konci roku 2014 měl Moravskoslezský kraj na svých účtech finanční prostředky v celkové výši 2, 243 miliardy korun.

Hospodaření Moravskoslezského kraje za rok 2014 bylo podle ustanovení zákona o krajích přezkoumáno také ministerstvem financí. Ministerští úředníci zjistili, že majetek kraje byl v roce 2014 využíván účelně a hospodárně v souladu se zájmy kraje a úkoly vyplývajícími ze zákona o krajích. Nezjistili chyby, nedostatky, neodhalili žádná závažná rizika, která by mohla mít negativní dopad na hospodaření územního celku v budoucnosti.

„Mám radost, že tento pozitivní závěr muselo ministerstvo financí vyslovit už pojedenácté a potvrdit tak fakt, že hospodaření Moravskoslezského kraje je stabilní, odpovědné a nerizikové,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

Úředníci ministerstva financí prověřovali plnění příjmů a výdajů rozpočtu Moravskoslezského kraje, finanční operace, náklady a výnosy územního celku, hospodaření a nakládání s prostředky z Národního fondu a ze zahraničí, poskytnutými na základě mezinárodních smluv. (Pozn.: Zahraniční prostředky z EU kontrolují na základě vládního usnesení č. 760 z roku 2007 jiné subjekty.) Ministerstvo financí také kontrolovalo, jak kraj nakládá s prostředky poskytnutými ze státního rozpočtu, jak hospodaří s majetkem, prověřovalo zadávání a realizaci veřejných zakázek. Kontroloři se zaměřili také na stav pohledávek a závazků a nakládání s nimi, ručení za závazky fyzických a právnických osob, zástavy movitých a nemovitých věcí, zřizování věcných břemen a účetnictví. „Závěrečná zpráva mimo jiné ukázala, že kraj nemá žádný zastavený majetek, podíl pohledávek na krajském rozpočtu je 0,43 procenta a podíl závazků dosahuje 7,24 procenta,“ upřesnil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Ke konci roku 2014 dosáhla zadluženost Moravskoslezského kraje částky 2, 656 miliardy korun, což je o 469 milionů více než v roce 2013. „Pokud z toho odečteme 468 milionů korun, které má kraj půjčeny pouze krátkodobě na předfinancování evropských akcí, celkový dluh byl srovnatelný. Díky této půjčce se ale daří postupně realizovat řadu finančně náročných akcí spolufinancovaných z evropských peněz,“ upozornil hejtman Miroslav Novák. Dodal, že kraj při zhodnocení svého majetku v roce 2014 proinvestoval 2, 159 miliardy korun. „Z toho bylo 289 milionů z vlastních zdrojů a 1, 870 miliardy bylo hrazeno z evropských nebo státních dotací,“ upřesnil hejtman.

Současně se schvalováním závěrečného účtu převzal od ratingové agentury Moody’s Investors Service EMEA Limited potvrzení, že si Moravskoslezský kraj udržel mezinárodní hodnocení A2 se stabilním výhledem. MSK je jediný kraj v České republice s uděleným mezinárodním ratingem (Pozn.: Další tři kraje hodnocené touto agenturou mají pouze národní rating na úrovni Aa1.), toto výborné hodnocení si udržuje dlouhodobě od roku 2006.

Dlouhodobý mezinárodní rating A2 Moravskoslezského kraje je dobrým signálem pro investory a veřejnost, znamená, že hospodaření kraje je stabilní se stabilním výhledem a že vedení kraje praktikuje konzervativní rozpočtovou politiku, která se projevuje ve zlepšených provozních výsledcích a dostačující hotovostní rezervě. Udělený rating přitom bere v úvahu rostoucí, ale dobře zvladatelnou zadluženost kraje, vyvolanou vyššími investičními potřebami, které vytvářejí tlak na krajský rozpočet. „Jde o nezávislé hodnocení schopnosti kraje plnit si své budoucí závazky, což je velmi důležité pro hodnocení bonity při získávání dotačních i úvěrových zdrojů,“ upozornil hejtman Miroslav Novák.  

Co vyplývá ze Závěrečného účtu Moravskoslezského kraje za rok 2014:

§  Příjmy ze sdílených daní dosáhly v roce 2014 částky 4, 881 mld. Kč. Příjem kraje tak byl o 258 mil. Kč vyšší proti roku 2013 (meziroční nárůst o téměř 6 procent).

§  Na investice, rekonstrukce a opravy majetku kraje bylo v roce 2014 vynaloženo 2, 159 mld. Kč. Z toho 1, 870 mld. Kč bylo hrazeno z evropských nebo státních dotací, zbytek (289 mil. Kč) byl realizován z daňových příjmů kraje.

Z daňových příjmů kraje byly podobně jako v minulých letech financovány zejména  investice v odvětví školství (101 mil. Kč), zdravotnictví (70 mil. Kč) a dopravy (60 mil. Kč). Byly například dokončeny rekonstrukce dvou mostů včetně ramp v Kopřivnici (115 mil. Kč), nemocniční kuchyně ve Sdruženém zdravotnickém zařízení Krnov (58,5 mil. Kč), opraveny fasády a střechy v zámku Bruntál (15 mil. Kč) a další.

§  V roce 2014 realizoval kraj 188 investičních i neinvestičních projektů spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů v rámci programového období 2007 - 2013 v celkové hodnotě 2, 417 mld. Kč, přičemž obdržel dotace ve výši 1, 759 mld. Kč. (V roce 2013 to bylo 154 projektů za 1, 7 mld. Kč.)

§  V roce 2014 byly ukončeny např. projekty:

-      Zateplení vybraných objektů frýdecko-místecké nemocnice s celkovými výdaji 21, 6 mil. Kč.

-      Modernizace, rekonstrukce a výstavba sportovišť vzdělávacích zařízení VI a VII s celkovými výdaji 10, 5 mil. Kč.

§  V roce 2014 se mimo jiné pokračovalo na těchto investičních akcích:

-        Silnice 2013 I. a IV. etapa s celkovými výdaji 781 mil. Kč.

-        Letiště Leoše Janáčka Ostrava, kolejové napojení s celkovými výdaji 552 mil.  Kč.

-        Pavilon chirurgických oborů v Nemocnici ve Frýdku-Místku, p. o. s celkovými výdaji 469 mil. Kč.

-        Energetické úspory ve školách a školských zařízeních zřizovaných krajem - III. etapa s celkovými výdaji 517 mil. Kč.

-        Vybudování pavilonu interních oborů ve Slezské nemocnici v Opavě s celkovými výdaji 223 mil. Kč.

§  Byly zahájeny nové projekty, například:

-        Silnice 2014 (II., III, V. a VI., Silnice 2015 – 7 staveb a Silnice 2015 – Mariánskohorská s celkovými výdaji 599 mil. Kč.

-        Nákup hasičské výškové techniky s celkovými výdaji 34 mil. Kč.

-        Rekonstrukce geriatrického oddělení v Nemocnici s poliklinikou Havířov, p. o. s celkovými výdaji 34 mil. Kč.

-        Letiště Leoše Janáčka Ostrava, kolejové napojení – doprovodná struktura I. a II. s celkovými výdaji 32, 6 mil. Kč.

§  Na dotační programy bylo vyčleněno 237 mil. Kč, z toho bylo 176 mil. Kč vyplaceno.Vyhlášeno bylo 29 dotačních programů a podpořeno celkem 1724 projektů. V rámci Programu na podporu výměnu starých kotlů bylo v roce 2014 schváleno 691 žádostí a vyplaceno bylo již v rámci pěti výzev 1531 žadatelů.

§  Individuální dotace byly v roce 2014 poskytovány na základě žádostí jednotlivých žadatelů, kdy vzhledem k charakteru a účelu aktivity nebylo možno požádat o podporu z vyhlášených dotačních programů, ve výši 129 mil. Kč (schváleny byly v objemu 168 mil. Kč).

§  K 31. prosinci 2014 Moravskoslezský kraj a jeho příspěvkové organizace hospodařily s majetkem v celkové výši 46 mld. Kč. Objem majetku meziročně vzrostl o 2, 8 mld. Kč. 

§  V roce 2014 bylo pokračováno v restrukturalizaci a optimalizaci hospodaření příspěvkových organizací kraje. V rámci organizačních změn došlo ke snížení počtu organizací z počtu 229 na 227. Došlo ke zrušení 1 PO v odvětví školství (formou sloučení), převedení 2 PO pod jiného zřizovatele a zřízení 1 PO v odvětví život. prostředí.  Organizace vykázaly za rok 2014 kladný výsledek hospodaření s výjimkou 3 příspěvkových organizací z odvětví zdravotnictví.

§  Kraj má majetkovou účast v 8 obchodních společnostech a založil 1 obecně prospěšnou společnost. V roce 2014 založil kraj novou obchodní společnost Moravian-Silesian Tourism, s.r.o. (v obchodním rejstříku zapsána 14. 5.).


V roce 2013 byla zákonem o krajích dána nově zastupitelstvu kraje povinnost schválit i účetní závěrku. Proto moravskoslezští zastupitelé na dnešním jednání schválili i tento dokument.

Pro upřesnění: V závěrečném účtu i účetní závěrce je prezentována stejná ekonomika za stejné období, ale ze dvou pohledů. Z pohledu rozpočtu se jedná o skutečně přijaté příjmy a uhrazené výdaje, ale z pohledu účetnictví se jedná o výnosy a náklady časově spojené bez ohledu na to, zda došlo k peněžnímu toku. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama