RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2010 19:41:00

ČSSD porušuje zvyklosti a potom se diví

ČSSD porušuje zvyklosti a potom se diví

Řeč na 8. schůzi Poslanecké sněmovny PČR 2. 10. 2010.

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové,l já považuji za velmi důležité to, co tady řekl pan předseda poslaneckého klubu sociální demokracie a úřadující předseda České strany sociálně demokratické Sobotka, a sice, že by to nemělo být vedeno podle logiky jednání Poslanecké sněmovny oko za oko, zub za zub.

Mimo jiné se v tom implicitně skrývá přiznání, že to, co provedli, bylo vydloubnutí oka a vyražení zubu. Jinými slovy, bylo to prolomení precedentního zvykového práva, které tady bylo zavedeno za posledních deset let. Vždycky byl dopředu jasný a daný způsob projednávání zákonů ve stavu legislativní nouze. Nikdy žádná politická strana, přestože k tomu měla politickou sílu - a tady kolegům ze sociální demokracie připomenu hlasování o takzvaných zaměstnaneckých benefitech v legislativní nouzi - nezneužila své pozice, a my jsme tu pozici měli, my jsme tady měli 80 hlasů a mohli jsme vznést veto, prostě proto, že některé věci jsou zavedeny zvykově a prostě se nedělají.

Pro normálního člověka přece platí, že i to, co není psáno, tak prostě se dobré zvyky dodržují a slušné chování má být standardem.

To, co vy jste provedli ráno, je brutální porušení zvyklostí této Poslanecké sněmovny, a nejde o prkotinu, jako je ta nebo ona přestávka toho nebo onoho poslaneckého klubu. Jde o narušení legislativního procesu velmi vážným způsobem, a nikdo se tedy nemůže divit, že v této situaci, kdy sociální demokracie vyhlásila, že zvyklosti neplatí, tak prostě přestávají platit.

My jsme připraveni o těchto věcech jednat, jsme připraveni dojednat pravidla, ale já opakuji jedno - kdyby se tady držely zvyklosti, není potřeba usnesení Sněmovny. A my jsme ty zvyklosti chtěli držet. Vy jste je porušili. Takže teď budeme muset přijímat usnesení, které bude upravovat pravidla, která jsme tady patnáct let nemuseli upravovat usnesením, prostě proto, že se držely zvyky. A ty jste vy porušili. (Potlesk ze střední a pravé strany sálu.)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama