Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2010 13:06:00

Zvýšit lékařům platy hned teď prostě není možné

Zvýšit lékařům platy hned teď prostě není možné

Řeč na 7. schůzi Poslanecké sněmovny PČR 4. 11. 2010.

Děkuji za slovo, pane předsedající, děkuji i za omluvu. Já jsem rád vyčkal a vyslechl celou debatu. Tato Sněmovna je ozařovaná sluncem, po jehož zlatých paprscích k nám kloužou skvělé myšlenky a báječná rétorická cvičení. To slunce má jednu nevýhodu, že někdy, když svítí, tak si to spousta lidí pochvaluje a má z toho radost, ale lze to interpretovat i tak, že když slunce svítí, je příliš horko, hrozí poškození našeho zdraví a spotřebuje se mnoho energie na klimatizaci. A já bych nerad svým vystoupením přispíval k této debatě, která by neměla konec, protože každou myšlenku, každý argument lze interpretovat, chce-li ho člověk interpretovat jinak, než jak je míněn, tak ho lze interpretovat opačně a těžko se k té pravdě dochází. Já se tedy soustředím jenom na pár fakt, která se týkají vývoje našeho zdravotnictví a z toho se odvíjející situace, která znepokojuje pana poslance a hejtmana Ratha a na kterou se mě dotázal, jak ji budeme řešit. To je otázka platů lékařů a zdravotníků v příštím roce.

Pokud mám stručně zrekapitulovat vývoj našeho zdravotnického systému v posledních pěti letech, a já bych rád připomněl, že těch posledních pět let začíná rokem 2005 a pan poslanec Rath u toho byl jak jako ministr zdravotnictví po určitou dobu tak jako poslanec po celou dobu, tak vývoj byl relativně příznivý. Došlo k 30procentnímu nárůstu finančního objemu veřejného zdravotního pojištění za pět let. Zdravotnictví tedy se podle alespoň fiskálních parametrů vyvíjelo mimořádně dobře.

Pokud jde o průměrné mzdy ve zdravotnictví, a to mluvíme o zaměstnancích, a pokud vezmeme lékaře, tak to je přibližně asi polovina, možná menší polovina lékařů ve zdravotnictví fungují jako zaměstnanci. Takže k těm dalším lékařům, kteří jsou na volné noze, já mluvit nemohu, ale myslím si, že tam velký problém není. A u těch zaměstnanců samozřejmě se mzdami problém je, ale připomenu jenom znovu to pětiletí poslední, kdy průměrné mzdy rostly ve zdravotnictví rychleji, než rostly v ostatních sektorech našeho hospodářství. Tady i v tomto směru byl vývoj příznivý.

To, že jsme ve stavu, kdy část lékařů, upřesňuji zaměstnanců, zaměstnanců v nemocnicích a ještě upřesnění, hlavně zaměstnanců-mladých lékařů, má platy opravdu špatné a nízké. Oni nastupují za tarifní plat, který je něco málo přes 17 tisíc. Je to tedy, pokud se vrátím k panu ministrovi Dobešovi, kterému velmi přeji a mohu jenom gratulovat, že prosadil navýšení platů pro příští rok pro začínající učitele na 20 tisíc plus možná nějaké náborové příspěvky, tak toho ti mladí lékaři opravdu nedosahují a je to špatně a já mohu jenom říct, že budu ve svých snahách pokračovat, aby se ty platové podmínky zlepšily.

Lékaři mají samozřejmě záhy po nástupu do práce jen těžkou možnost získat nějaké osobní ohodnocení, pokud jsou na tarifních mzdách. Nemohou přinejmenším v prvním půlroce sloužit pohotovostní služby, to mohou až pod dohledem později, takže pak si teprve přijdou na nějaké peníze, ale opravdu krvavě vydělané, a navíc je to kategorie zaměstnanců, kteří jsou v celém světě, nejen u nás, ale i ve vyspělém západním světě těžce zkoušení lidé, protože podmínky, které mají za studia medicíny, jsou velmi těžké, v zaměstnání se ještě zhoršují. Ti lidé jsou opravdu nuceni pracovat a studovat mnohem, mnohem více, nežli přikazuje zákoník práce, tj. 40 hodin týdně.

Námitku, že nárůst platový byl nedostatečný, plně uznávám, a souhlasím s tím, že je s tím potřeba něco do budoucna dělat.

To, že to není možno udělat rovnou, je jasné ze dvou důvodů. Za prvé hospodářství této země se ocitlo v krizi, pro příští rok se promítne do dalšího snižování prostoru ve veřejném zdravotním pojištění, které již v letošním roce se zužuje, pojišťovny začínají čerpat své rezervy, v příštím roce přinejmenším ve Všeobecné zdravotní pojišťovně žádné rezervy nezbudou, a je riziko, že se začne počítat v minusu.

Menší zdravotní pojišťovny ještě rezervy mají, ale celkově se počítá s deficitem, a to se mnohokrát opakovalo, omlouvám se, že to říkám znovu. Deficit bude pravděpodobně asi 5 % objemu peněz v systému.

Předchozí Fischerova vláda a minulý parlament nesvolily k tomu, aby se zvýšil příspěvek ze státního rozpočtu za státní pojištěnce, takže jsme v situaci, kdy máme před sebou určitá fakta, se kterými nelze nic dělat.

Připravujeme úřadovou vyhlášku, která ovlivní platby pojišťoven pro poskytovatele zdravotních služeb tak, aby ty peníze, které budou k dispozici, byly rozprostřeny rovnoměrně po segmentech, tj. tak, aby vývoj v segmentech byl přibližně stejný, a očekává se určité snížení na úrovni 1 - 2 % příjmů všech segmentů zdravotní péče.

Ještě se musím vrátit ke svému konstatování, že v posledních pěti letech finance do zdravotního veřejného pojištění se zvýšily o 30 %. Ten vývoj, u kterého, jak znovu opakuji, byl i pan poslanec Rath, se neodehrával úplně ideálně. Každá firma, každá politická situace vyžaduje, aby peníze, které se pouštějí navíc do systému, se rozprostíraly rovnoměrně, rovnoměrně jak do nových technologií a jiných zlepšování systému, tak do mezd jeho zaměstnanců.

K tomu tak nedocházelo, čísla tomu jasně odpovídají, a je před námi doba, pokud před námi nějaká doba bude, abychom mohli jako tato vláda a já jako ministr zdravotnictví náš zdravotnický systém vylepšovat, tak je před námi doba, kdy musíme klást větší důraz zase po několik let na rozvoj tzv. lidských zdrojů, a ty technologie, které se rozvíjely příliš rychle, zregulovat tak, aby se rozvíjely pod kontrolou, aby se nepotácely ve stavu zkoušení, nejsou ještě stoprocentní, abychom měli na našem medicínském hřišti jen technologie, které jsou již jinde stoprocentně osvědčené, stoprocentně účinné, abychom my po několika letech nepřicházeli k poznání, že jsme vstoupili do slepé cesty.

Oslabí to náš zdravotnický rozvoj, jeho vědecký potenciál, ale nedá se nic dělat, platy jsou v tomto případě přednější a ministerstvo zdravotnictví je bude upřednostňovat. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama