RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2010 9:18:49

ODS a SDKÚ-DS čelí podobným výzvám

ODS a SDKÚ-DS čelí podobným výzvám

V bratislavském Národním tenisovém centru dnes proběhl kongres Slovenské demokratické a křesťanské unie – Demokratické strany.

Jako hlavní zahraniční host vystoupil v úvodním bloku premiér České republiky a předseda ODS Petr Nečas. 

Předseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v úvodním bilančním projevu rekapituloval úspěchy, kterých se SDKÚ-DS podařilo během své desetileté existence dosáhnout. Za klíčové označil úspěšné překonání dědictví mečiarismu, provedení zásadních ekonomických reforem a integraci Slovenska do mezinárodních struktur. Hlavní vnitropolitickou výzvou pro SDKÚ-DS  je podle Mikuláše Dzurindy souboj s politickým populismem nejsilnější opoziční strany Smer. Druhou výzvou je pro nejsilnější slovenskou vládní stranu svést úspěšný zápas o budoucí vývoj Evropy.    

Podle předsedy občanských demokratů Petra Nečase čelí ODS a SDKÚ-DS jako partnerské strany podobným výzvám. „Klíčové je, že se v České republice i na Slovensku podařilo vytvořit proreformní a protipopulistické vládní koalice. Tyto koalice jsou založené na názoru, že není možné dovolit, aby populismus rozvrátil veřejné finance našich zemí tím, že bude nakupovat jednotlivé občany a jednotlivé sociální skupiny,“ řekl v průběhu kongresu SDKÚ-DS Petr Nečas. Právě tento silný motiv podle něj umožnil v obou zemích vytvořit vlády, které mají velmi podobné politické zaměření.

Slovenská a česká vláda mají podle Petra Nečase stejný úkol, kterým je zastavit zadlužování a prosadit politiku pořádku ve veřejných financích. Dalším úkolem je provést modernizaci obou zemí a zajistit jejich dlouhodobou konkurenceschopnost a prosperitu. „My přece nechceme být zeměmi montoven pro velké nadnárodní koncerny. Chceme, aby v našich zemích byla práce lidí založena na vysoké přidané hodnotě, na jejich vysokém a kvalitním vzdělání, na vysoké kvalifikaci, na vývoji a výzkumu a na vysoké míře inovací. To je budoucnost moderní Slovenské republiky i moderní České republiky,“ zdůraznil Petr Nečas.

V závěru svého vystoupení Petr Nečas ocenil politickou odvahu a inteligenci, se kterou SDKÚ-DS po dvě volební období modernizovala Slovensko. Reformní kroky, které nejsilnější slovenská vládní strana prosadila, označil za inspiraci, výzvu a povzbuzení pro ODS.

SDKÚ-DS je pro ODS důležitým partnerem na slovenské politické scéně. Spolupráce obou stran se projevila například před květnovými volbami do PSP ČR, kdy místopředsedkyně strany a slovenská premiérka Iveta Radičová podpořila ODS na mítinku „120 hodin“ v Praze. Předseda ODS naopak podpořil SDKÚ-DS před slovenskými volbami do Národní rady.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama