RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2010 12:49:56

Zima a (ne)odpovědnost zvolených

Zima a (ne)odpovědnost zvolených

Prostě řečeno parafrází slov klasika – průběh současné zimy z pohledu (ne)odpovědnosti nově zvolených zastupitelů v některých obcích zdá se mi poněkud neobvyklým. Nebo že by už standardním?

Sice tzv. 100 dnů hájení neuplynulé, ale na komunální úrovni by se nemělo hrát „centrálními kartami“. Ochranu a k tomu jen mediální si snad dle zvyklostí může dovolit vláda, ale místní samospráva zastupitelstva obcí, resp. ti, kteří do nich kandidují, přeci skáčí vědomě přímo „do vody“ a musí problémy se správou věcí veřejných, tedy občanů řešit co nejefektivněji. Tam, kde do toho šli jen s vidinou finančního profitu a rozhodování ve výběrových řízeních o zakázkách z veřejných rozpočtů, je neschopnost při prvních problémech, které žádají řešení, bohužel většinou hned vidět.  

Tuto pravdu jsem si dnes uvědomil při cestě do obce Lužice na Mostecku, kam jsem jel za kolegou z OMMO některé organizační záležitosti. Z Mostu až na křižovatku mezi obcemi Lužice, Svinčice a Korozluky směrem od Patokryjí je vozovka nějak ošetřena. V zatáčce na Korozluky chemické ošetření pokračovalo, leč na Svinčice a Lužici sníh a led. Těsně za Patokryjemi jsem potkal starostu - nového starostu obce Lužice pana Stehlíka. Nešel přehlédnout, protože jeho „netradiční exteriér“ za volantem byl dost výrazný. „Kampak pospíchá?“, řekl jsem si. Nápověda pro odpověď na sebe nedala dlouho čekat. Po pár dalších stovkách metrů byla v mírném kopci od zmíněné křižovatky ve směru od Svinčic, stály tam proti sobě autobus s lidmi, za ním osobní automobil a proti nim ve směru od křižovatky traktor s vlekem plným sena pro dobytek a za ním též osobní automobil. Ne že by se vzájemně okukovali jejich řidiči, protože v sobě nalezli zalíbení… Věc byla prostší, o to tragičtější – na ledovce se prostě nedá dost dobře jet, aniž byste neohrozili životy lidí, kteří se stali určitě nedobrovolně protagonisty koloritu současné zimy. Zledovatělá silnice neposypaná, neošetřená. „Aha, tak on pan starosta Lužice, pod jejíž samosprávu spadá i obec Svinčice jel asi pro pomoc, nebo že by ujížděl před řešením problému?“, řekl jsem si. Zda je správně A nebo B, nechám na PT čtenáři. Pravdou je, že počet placených byť neuvolněných funkcionářů v obci Lužice je dle prvních informací jaksi nadstandardní, ale o tom si na těchto stránkách v dohledné době určitě přečtete konkrétnější informace. Prostě řečeno parafrází slov klasika – průběh současné zimy z pohledu (ne)odpovědnosti nově zvolených zastupitelů v některých obcích zdá se mi poněkud neobvyklým.  Nebo že by už standardním? (vb)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama