RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2010 18:05:37

Úvěr, půjčky, zadlužení – „drogová závislost“ mostecké koaliční vlády?

Úvěr, půjčky, zadlužení – „drogová závislost“ mostecké koaliční vlády?

Za rok, na Silvestra 2011, má radnici zůstat na účtech už jen 45 milionů. Letos ale schválila dlouhodobé úvěry ve výši přesahující půl miliardy korun. „Znepokojuje nás zadlužení města,“ sdělil Deníku Eduard Bárta z ODS. Té hrozí ztráta části voličů

Úvod stati v Mosteckém deníku (...zastupitelé sáhli na úspory...) by mohl v nezasvěceném vyvolávat dojem, že snad se zde odehrála nějaká krádež v přímém přenosu. Ale opak je pravdou. Nikdo nic nekrade, jen se, údajně v zájmu (jak jinak, že?) občanů města, sáhlo rukou zastupitelů na úspory a dobré hospodaření z let minulých, dokonce těch, kdy současný hlavní mostecký vládce SMM se na tom nepodílel. A tak rozpočet statutárního města Most pro rok 2011 je jasný - na příjmové stránce rozpočtu 1,13 mld. Kč. Ta výdajová je o „pouhých“ 405 mil. vyšší. Tradiční a dokonce v minulosti usneseními zastupitelstva ošetřená zásada vyrovnaného hospodaření vzala za své. Zastupitelstvo města rozhodlo. Ruce všech 41  přítomných zastupitelů letěly vzhůru a ruka druhá klikla na hlasovacím zařízení na tlačítko „PRO“. Klídek, pohoda. Tentokráte zde žádná opozice není, nikdo se ani nezdržel jako při jednom z posledních hlasování minulého volebního období při ostudném prodeji KD Repre, tzv. za babku.

Klídek a pohoda. Jen zastupitel Ing. E. Bárta (ODS), byť rozpočet též podpořil, se osmělil a vznesl racionální připomínky k nebezpečí zadlužování města pro jeho další rozvoj. Lídr „opozice“ z řad KSČM, která se hrdě hlásí k tomu, že je „opozicí podporující koalici“ (aspirace na mostecký výrok roku 2010) – Ing. J. Novák se podrbal za uchem a skromně se pro Mostecký deník vyjádřil: „Rozpočet je napjatý“. Rozpočet je sice „přepjatý“, pane zastupiteli, ale co se dá čekat krom jadrného pozdravu – čest práci, soudruzi!

I hlasy KSČM se podílejí na zadlužení města částkou přes půl miliardy Kč, tolik činí úvěry nejen pro rok 2011 (mimochodem je to hodnota KD Repre a pozemků, na nichž stojí prodaných za „mrzkých“ 28 mil. Kč).

Kde přišlo město, resp. jeho představitelé k takovému stylu hospodaření? Až nápadně to připomíná způsob hospodaření v lůně „matky-otce“ vládnoucího uskupení, kde úvěr je slovo běžné. Leč, zde jej musí platit město, jeho občané a u zmíněné rodiny je jistinou většinou majetek samospráv nebo vlastníků bytových jednotek a hrazení je též z jejich fondů. Ale co to breptám, vždyť je to stejné – platí to vždy daňový poplatník, občan města.

Ale možná to vidím opět zbytečně černě. Nelze se však ubránit dojmu, že výsledkem budou jen červená čísla v hospodaření města a „namlsaná rudá“ v zákulisí vládnoucí koalice. No, uvidíme, řekl slepý a můj žel již zemřelý kamarád M.R. z Kaznějova, by dodal – necháme to koňovi, ten má větší hlavu. Jenže on byl z Kaznějova, nikoliv z Mostu. (vb)  

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama