doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2011 16:29:53

Nedemokratickými postupy upřímně pohrdáme

Nedemokratickými postupy upřímně pohrdáme

První nedělní debata České televize v novém roce 2011, takzvané Otázky Václava Moravce, potvrdila známou skutečnost, že v ČT demokratická, k vedoucím stranickým papalášům neohnutá diskuse neexistuje.

Aby mohli v prvním novoročním pořadu Václava Moravce vystoupit nezávislý filozof Bělohradský a nezávislý ekonom Zelený, přizvala si na ně ČT stranickou kontrolu, Martina Římana, závislého ideologa a předsedu poradců předsedy ODS a vlády Petra Nečase. Ničím jiným vysvětlit jednostranné doplnění dvou nezávislých osobností svéráznou stranickou figurou ze špiček ODS nelze.

V České republice je pro takzvaná veřejnoprávní média velmi typické, že jsou personálně obsazena lidmi, kteří nezastávají nezávislé postoje, ale výrazně straní pravici. Cenzura, kterou Ústava České republiky označuje za nepřípustnou a nelegální, má pevné místo v Českém rozhlasu, který se k ní přímo hlásí, a cenzurní postupy nejsou cizí ani České televizi. Stranická selekce a interpretace informací se přitom projevuje nejen v publicistických pořadech a ve zpravodajství, kde logicky personální skladba pravicových redaktorů a dalších pracovníků znemožňuje, aby tato média poskytovala občanům pluralitu názorů a dostatečné informace k tomu, aby si občan mohl svobodně vybrat a utvářet svobodně vlastní postoje a názory. Zupácká cenzura se promítá i do přehledu tisku Českého rozhlasu a do pořadů typu Studio 6 v ČT. Vůbec jim přitom není stydno, když cenzurované přehledy tisku vyrábějí ideologicky jednostranně závislé osoby, nebo dokonce když na jejich výrobě spolupracují redaktoři cenzurou zvýhodňovaných pravicových deníků.

O tom, co se děje nebo v minulosti dělo na území České republiky, se tak občan může ve většině médií dovědět převážně nebo i výhradně jen v podání pravicových ideologů. O tom, co se děje ve světě a co si o tom má a může myslet, je občan opět poučován prostřednictvím mediální pravice. Pro mnohé občany ČR se tak údajná demokracie stala zcela logicky synonymem lhaní, intrik, diletantismu, korupce a sbírání osobních výhod. Jinak řečeno. Když se nahoře lže, korumpuje a krade, když se nahoře beztrestně porušuje Ústava a právní řád, a jedou v tom dokonce i nejvyšší představitelé státu, čelní politici, ústavní činitelé, zákonodárci, zastupitelé od krajů až po obce, pak ani sebevětší úsilí dolních deseti milionů nemůže nahradit kolosální ekonomické a společenské ztráty takovým korupčním systémem generované. Nic na tom nezmění ani nedávné televizní tlachání Václava Havla, ani novoroční exhibice jeho nástupce ve funkci prezidenta České republiky.

To, že např. lidská práva a mezinárodní závazky k lidským právům hrubě porušují zejména Spojené státy a NATO, se čeští občané nedovědí buď vůbec, nebo je jim to sdělováno jen jako okrajová, málo důležitá skutečnost. Fakt, že lidská práva nectí, mezinárodní závazky a úmluvy o lidských právech hrubě porušuje, nebo jejich porušování kryje i vláda České republiky, že se na tom velmi aktivně podílí například i ministr Karel Schwarzenberg, to se z údajně veřejnoprávního Českého rozhlasu a České televize občané také nemohou a nesmí dovědět.

Nejen lokajská a pravicově jednostranná oficiální zahraniční politika českých vlád, pohrdající lidskými právy a mezinárodními závazky, ale i cenzorská, demokratické diskusi a demokratické informovanosti nepřející politika pravicově stranické České televize a Českého rozhlasu jsou klíčovými příčinami toho, že naše republika je dnes do jisté míry bezvýznamným státem, který v mezinárodním společenství nabyl pověsti ochotného sluhy či poskoka NATO a vlády Spojených států. Českým občanům je ostatně i tato informace upírána a dovědět se o nedůstojném postavení českého státu a jeho chabé pověsti nemohou z českých veřejnoprávních médií, ale ze zahraničních zdrojů, třeba z portálu WikiLeaks.

Do roku 2011 tak nezbývá než cenzorům a pravicovým ideologům České televize a Českého rozhlasu popřát mnoho úspěchů a připomenout jim, že o nich víme, a že jimi a jejich nedemokratickými postupy upřímně pohrdáme.

Miroslav Grebeníček, poslanec PS PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama