MUDr. Jiří Maštálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2011 8:58:36

Maďarské předsednictví skýtá větší možnost uplatnění Viszegrádské 4

Maďarské předsednictví skýtá větší možnost uplatnění Viszegrádské 4

Stanovisko Jiřího Maštálky, poslance Evropského parlamentu a místopředsedy ÚV KSČM k maďarskému předsednictví EU.

KSČM s opatrností nahlíží na priority stanovené maďarským předsednictvím, neboť mnohé kroky současné vládní koalice neskýtají mnoho záruk nejen k jejich naplnění, ale vyvolávají i řadu pochybností, zda jsou míněny upřímně, či jde jen velkorysé proklamace. Předsednictví si určilo jako hlavní cíl zvýraznění lidského faktoru. K jeho naplnění si stanovilo následující témata: růst a zaměstnanost k zachování evropského sociálního modelu, silnější Evropa, k občanům vstřícná Unie, rozšiřující a sousedská politika.
 
Za základ zachování evropského sociálního modelu si maďarské předsednictví staví program Strategie Evropy 2020. Již dnes se však ukazuje, že tato strategie ve svých cílech buď nebude naplněna vůbec, anebo jen částečně. Poukazuje se především na to, že sladit zájmy všech 27 členských států, zejména těch silnějších a těch ekonomicky slabších, bude velmi složitým problémem, ne-li neřešitelným. Je chvályhodné, že předsednictví se chce zabývat situací malých a středních podniků, věnovat pozornost dopadu demografické a rodinné politiky na zaměstnanost a ekonomický růst. Avšak přijatá úsporná opatření jednotlivých vlád budou ztěžovat nejen situaci středních a drobných podnikatelů, ale především mají dopad na populaci a rodinnou politiku v jednotlivých státech.
 
Součástí tohoto tématu je i otázka celoevropských opatření na poli integrace Romů. Nedávné zkušenosti ukazují nejen citlivost tohoto tématu, ale i složitost vzájemného pochopení jednotlivých členských států EU v této otázce.
 
V rámci tématu „silnější Evropa“ staví maďarské předsednictví svoji politiku na třech základních prvcích: potraviny, energie a voda. Z předcházejících zkušeností lze vyvozovat, že otázka energie bude vyvolávat dle našeho názoru rozdílná stanoviska na řešení této problematiky, zejména v oblasti bezpečnosti. Druhým momentem je zhodnocení společné zemědělské politiky, které doposud vyvolává vážné rozpory mezi členskými státy sedmadvacítky. Novým prvkem bude návrh evropské strategie rozvoje Podunajské oblasti, kde zajisté i ČR v návaznosti na tuto oblast, byť nepřímo, má své zájmy, které by měla při projednávání této strategie uplatnit.
 
KSČM se pozitivně staví ke třetí prioritě maďarského předsednictví: k občanům vstřícná Unie. Protože se týká každodenního života občanů EU, ale i těch, kteří do Unie přicházejí. Zejména podpora kulturní rozmanitosti coby evropské hodnoty, ochrana základních práv a volný pohyb lidí v EU již dlouhodobě patří k základním atributům EU, byť zejména v oblasti volného pohybu osob stále platí určitá omezující pravidla.
 
Jedním z důležitých úkolů, které si stanovilo maďarské předsednictví, je rozšíření EU směrem na Balkán. KSČM sdílí tuto politiku. Zároveň však upozorňuje na nutnost uplatňovat stejné podmínky vstupu pro všechny země, Srbsko nevyjímaje. KSČM věří, že Summit východního partnerství přispěje k  prohloubení vzájemného pochopení mezi západní částí EU a východní Evropou.
 
Rámec maďarskému předsednictví určuje dnes do značné míry Lisabonská smlouva a hledání cest z ekonomické krize. Určujícím faktorem ambiciózního programu je občan EU. Maďarská Óda na radost bude mít nelehký part v uskutečnění svých priorit.
 
KSČM věří, že v rámci maďarského předsednictví se naskýtá i větší možnost uplatnění společných zájmů Viszegrádské 4. Zároveň vyjadřuje oprávněné obavy nad splnitelností šíře stanovených priorit maďarského předsednictví.
 
Jiří Maštálka, poslanec Evropského parlamentu, místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama