RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2011 19:41:13

Sociální sítě a jejich peripetie (1.)

Sociální sítě a jejich peripetie (1.)

Novináři se snaží nacházet zdroj informací a politici ukazují rádoby přívětivější tvář svým potencionálním voličům, staví se do „lidovější podoby“ než jakou ve skutečnosti mají. Je to patrné ze způsobu jejich zapojování se do diskusí – .........

V pondělí 17. ledna 2011 přinesly Novinky.cz mezi dalšími informacemi lakonické sdělení: „Známost teenagerů přes Facebook skončila vraždou - rukou čtrnáctiletého vraha zemřela o víkendu v Litvě třináctiletá dívka, s níž se pachatel seznámil přes internet. Oznámila to dnes vilniuská policejní mluvčí. Dívka z jiholitevského města Alytus navázala osudovou známost přes sociální síť Facebook. Poloobnažené tělo zavražděného děvčete policie nalezla na zastávce autobusu na vilniuském předměstí. Nezletilému pachateli, který se k činu přiznal, hrozí až desetiletý trest vězení. V Litvě, kde žije necelých 3,5 milionu lidí, komunikuje se svým okolím přes Facebook každý pátý občan. Tento pobaltský stát tak má jednu z nejrychleji rostoucích facebookových komunit na světě“.

Nejen pod dojmem této informace dozrálo mé rozhodnutí vrátit se k již jednou popisovaným výhodám, nevýhodám, dopadům a vlivům sociálních sítí na populaci, a dalo by se říci bez rozdílu věku. Dopředu říkám, že nejsem odpůrcem internetových forem kontaktů, které nabízejí sociální sítě a Facebook zejména, a to i přesto, že osobně preferuji osobní kontakt a mluvené slova, tzv. „z očí do očí“. On totiž nejen papír, ale i internet „snese mnoho“.

Kdysi jsem na webových stránkách balin.cz uvedl zamyšlení odborníka na tuto problematiku (tuším, že to byl M. Čermák…), v němž se zamýšlel vedle drog, gamblerství, alkoholu aj. nad novou formou závislosti, kterou se stále více stává komunikace přes internet a zejména přes Facebook či chat. Varoval před nadměrným využíváním této komunikace ve smyslu změny osobnosti a v této souvislosti podal charakteristiku osobností, které se na těchto sítích pohybují, využívajíce jakési pomyslné anonymity svádějící je až k vulgaritě, obhroublému jednání a jiným sociálně nežádoucím projevům a chování. Některé žel i k naplnění svých skrytých deviací jako v uvedené informaci z Novinek.cz.

Ze své vlastní zkušenosti pohybu na facebookové síti vím, že takovéto projevy chování (nemyslím samozřejmě onen krajní případ vraždy) se neprojevuje pouze u lidí tzv. z řady, ale registruji je i u renomovaných a veřejnosti známých jakou jsou např. novináři, politici z komunální, krajské i celostátní úrovně apod. Novináři se snaží nacházet zdroj informací a politici ukazují rádoby přívětivější tvář svým potencionálním voličům, staví se do „lidovější podoby“ než jakou ve skutečnosti mají. Je to patrné ze způsobu jejich zapojování se do diskusí – přejímání pseudokritických článků a informací, nastavování svých názorů tzv. na hlas lidu, sdělování toho, co lidé, resp. návštěvníci Facebooku chtějí slyšet. Celkově tak o sobě vytvářejí dojem lidovosti, dobrotivé tváře, protože tu zlou a špatnou, která občanovi znepříjemňuje jeho každodenní život, tu přeci mají jiní, jejich kolegové či političtí soupeři. Spoléhají na to, že průměrný návštěvník Facebooku se nebude zamýšlet nad tím, proč dotyčný uvádí negativa, kritizuje, vždy ví, co je špatně, ale již málo či spíše vůbec nepřichází s nějakými vlastními názory a recepty na řešení kritizovaného problému.

Přes tento apel se domnívám, že internetová komunikace a přátelství přes Facebook otevírají nové možnosti, leč jen v případě, že nebudou nahrazovat osobní živé kontakty lidí a přátel zejména a budou je spíše doplňovat v těch chvílích, kdy by měla předchozí osobní schůzka tak nějak doznít, anebo kdy osobní kontakt není z celé řady důvodů, nejčastěji časových možný. Dovedu pochopit, že doba je hektická, charakterizovaná sháněním pracovních příležitostí, financí, řešení problémů s bydlením, otázek zdravotní péče a zejména životních jistot a zázemí, v němž by se člověk cítil v bezpečí. Z těchto důvodů se pak nemusí najít čas potřebný k osobnímu, živému styku s přáteli a dalšími lidmi. Ovšem někdo si situaci až přehnaně zjednodušuje, stává se na internetové komunikaci závislý natolik, že si dokonce píše s manželem či manželkou a zvou se ke stolu, do postele, případně se nevkusně předvádějí, že v té posteli již byli apod. Jde jen o exhibicionismus, uvolnění nějakých skrývaných tužeb nebo vlastností? Myslím, že problém je hlubší a jistě si zasluhuje sledování a analýzu odborníků z oblasti psychologie, ale i dalších sociálně-společenských vědeckých disciplin.  

Osobně se domnívám, že internetová komunikace má i jiný pozitivní rozměr, zejména pro lidi, kteří jsou z důvodu zdravotního či jiného třeba i osobního komunikačního handicapu odkázáni na takovouto formu „neživé, neosobní“ komunikace. Pro ně je pak díky navázaným upřímným přátelským vztahům a vazbám velice živou, osobní a potřebnou. Pomáhá jim nejen neztratit úplný kontakt se světem a s lidmi, děním za zdmi jejich obydlí, protože je poněkud „osobnější“ než standardní zpravodajské relace v televizi nebo v rozhlase. Na druhou stranu jim umožňuje „prodat“ i své vlastní, byť omezenější aktivity či schopnosti, pochlubit se s nimi, najít ocenění a mít pocit sounáležitosti s ostatními lidmi.

Pro příklady není třeba chodit daleko. Znám takto např. jednu ženu z Litvínova, jejíž život je poznamenán těžkým zdravotním postižením, a přesto se právě díky i internetové a facebookové komunikaci se svým údělem více než pozitivně vyrovnává. Dokonce napsala o svém nelehkém životě knihu pod názvem „Svlečená do naha“ (čtenáři se s ní mají možnost seznámit i v tomto čísle INFO), v níž popisuje svůj osud a projevila se i jako velmi dobrá básnířka. Na facebookové síti je každodenně a dokáže již netradičními ranními veršovanými pozdravy potěšit své přátele, s nimiž čile komunikuje. Její obzory a možnosti se rozšířily obdržením akumulátorového invalidního vozíku. Leč prostorová dispozice bytu neumožňuje, aby se dokázala bez pomoci pohybovat i po něm, takže sama se nedostane do kuchyně ani do koupelny. A tak snad internetové spojení a zájem lidí o její osud dokáží při dobré organizaci pomoci, když ne s přestavbou bytu, tak alespoň s nákupem pomůcek, které by jí život usnadnily. Možná by mohl být podnětem pro takovéto aktivity příklad z ranního pozdravu z úterý 18. 1. 2011:
Zase šero, krajina se ztrácí v mlze, ztrácí v čase. Nic se nehne, stromy stojí jako sochy vprostřed chvojí. I ty kočky bez pohybu, jenom já rukama hýbu, píšu vzkazy, hledám zprávy, za oknem mne kosák zdraví. Pouštím hudbu, broukám slova, češu vlasy, ztichlá, snová. Copak dneska den přinese? Třeba zrovna v hustém lese liška křovím A co ryby, plavou u dna.. kdepak rána nejsou nudná. Zas pracuje fantazie, i v posteli hezky mi je.. hezký den přeji A co ryby, plavou u dna.. kdepak rána nejsou nudná. Zas pracuje fantazie, i v posteli hezky mi je.. hezký den přejizlehka třese. A co ryby, plavou u dna…kdepak rána nejsou nudná. Zas pracuje fantazie, i v posteli hezky mi je…hezký den přeji“.  
Též přejeme, Iveto Mejsehezky Kollertová, dobré ráno a hezký nejen tento den.
 
Jakou dominanci si Facebook na internetu získal z pohledu nové, velmi variabilní úrovně sociální komunikace, potvrzuje další svého času „bouřlivě se rodící“ fenomén – časem, lidským vnímáním a konzumem delší dobu prověřovaný filmový průmysl. Potvrdila to obecně vnímaná generální zkouška na prestižní filmové Oscary, kterou je udílení Zlatých glóbů. V těch letošních potkal v Los Angeles největší triumf právě tvůrce filmu The Social Network (Sociální síť) o zakladateli sociální sítě Facebook. Režisér filmu David Fincher si odnesl kromě ceny za nejlepší film i glóbus za režii, Aaron Sorkin za adaptovaný scénář, Trent Reznor a Atticus Ross pak obdrželi Zlaté glóby za hudbu k tomuto filmu.   
Ne každý je ale z možností internetu a sociálních sítí „odvázaný“. Někteří zaměstnavatelé by mohli určitě vyprávět, co vše musí dělat na firemních PC, vnitřních sítích či organizaci kontrol, aby „závisláky“ udrželi na uzdě a oni netrávili  pracovní čas většinou právě na facebooku. Ale o tom v dalším pokračování. A věřte, máte se nač těšit!
Vlastimil Balín, Most
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama