RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2011 16:06:38

Čtení je zdarma. Čtení nic nestojí a hodně dá!

Čtení je zdarma. Čtení nic nestojí a hodně dá!

Rekonstrukce zastaralé knihovny se odkládá: Most – Tahle zpráva návštěvníky knihovny nepotěší. Její přestavba začne později, než uvažovali největší optimisté. Městští radní připustili, že rekonstrukce začne nejdříve za čtyři až pět let,sděleno na TK.

Nikoliv tak nějak, ale takto přesně zní slogan vymyšlený k propagaci Městské knihovny Most jeho ředitelem Ing. Tomášem Ondráškem. Je toho mnohem, mnohem více, čím tento jeden z nejzdatnějších a nejschopnějších ředitelů organizací zřizovaných statutárním městem Most obohatil fungování městské knihovny, v jejímž čele již několik let stojí. Ještě více toho však má v plánu. Nebo spíše v hlavě, protože dnes se jednak již neplánuje a za další ne vždy, nachází jeho aktivity porozumnění u mocných tohoto města. Posledním počinem je strohá novinová zpráva z Mosteckého deníku.cz (úterý 25. 1. 2011) – Rekonstrukce zastaralé knihovny se odkládá (redaktor M. Vokurka).

Tak opět (pokolikáté již?) se potvrdilo, že určité části fungování města a zejména kultury ve městě prostě nemají své potřebné zastání, své „fanoušky“ ve vedení města. Početné a stále se rozšiřující řady nejen mosteckých čtenářů si na lepší podmínky a další zamýšlené aktivity v knihovně musí opět počkat. Koncepce knihovny přitom byla řiditelem Ondráškem předložena hned ani ne rok po jeho nástupu do funkce ředitele. Pamatuji si, jak již tehdy byli radní zaskočeni, jak se další složky kulturního života Mostu cítily být ohroženy a tak se změny ing. Ondráškovi prosazovaly dost složitě. Ještě, že dokázal podnítit a získat pro řadu z nich, které šly postupně zařizovat vlastními aktivitami či za menší finanční částky, zaměstnance knihovny. Moc nepomohla ani tehdejší náměstkyně primátora zodpovědná za školství a kulturu JUDr. H. Jeníčková, nic nedokázal zařídit ani její následovatel ve funkci pan J. Kurcin. Tak ještě zakazovat zaměření propagační kampaně knihovny. O to více a docela tragikomicky znějí slova komentáře některých staronových radních ke 3D vizualizaci budoucí knihovny. Občané Mostu musí svým zastupitelům věřit, že „nová knihovna (tedy až snad někdy za čtyři, pět let bude) bude velmi pěkná. Radní i za nás si myslí, že to bude knihovna, která odpovídá představám a potřebám lidí i doby“. Že by konečně dali zelenou představám jejího ředitele?

Čtení samozřejmě úplně zdarma není, ale mnoho nestojí, nekupujete-li si knihy sami, ale půjčujete si je v knihovně. „Okřídleně“ a s ohledem na výši finančních nákladů na jiné k životu rovněž nezbytné komodity a služby se lze ztotožnit s ústředním mottem prezentace Městské knihovny Most – Čtení je zadarmo. Čtení nic nestojí a hodně dá.

Snad se do uvedených pěti let povede rekonstrukci knihovny alespoň zahájit a nebude to spojeno s tradičními více prácemi „ke skrytým záludnostem“ staveb (nebo provádějících též tradičních firem?). Snad bude budova knihovny víceúčelová,  se společenským sálem s kapacitou 175 lidí v přízemí, se   zázemím pro spolkovou činnost a občerstvení, s výstavními sály, expozicí starého Mostu a nový systém půjčování knih. Snad……

RSDr. Vlastimil Balín, občan Mostu

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama