Mgr. Vlasta Bohdalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2011 11:30:00

Co si mají počít maturanti, dámy a pánové?

Co si mají počít maturanti, dámy a pánové?

Ať se nám to líbí nebo ne, od loňského srpna platí rozhodnutí vlády o jednotné maturitní zkoušce.

Měla a má vůči němu výhrady řada rodičů, pedagogů, odborníků i politiků (jak se populárně říká) napříč politickým spektrem. Některé námitky jsou jistě oprávněné, jiné méně, nicméně diskuse proběhla a nařízení platí.

Řada jeho kritiků však nesložila zbraně a pokračují v pokusech o jeho zrušení. Jenže, dámy a pánové, vy opravdu nevidíte přes jednotlivé stromy les?

Nová podoba maturit se bytostně týká tisíců letošních maturantů, kteří dosud žijí v nejistotě, jak budou zkoušky z dospělosti vlastně vypadat. Dovedete si to představit? Vždyť jsme maturovali skoro všichni. V únoru doznívá plesová sezóna a maturantům začíná tvrdá práce. Mnozí z nás už se touto dobou usilovně připravovali na předmět či na předměty, které nám během studia dělaly problémy. A dnešní maturanti by se podle některých kolegů měli dozvědět o finální podobě maturity někdy v dubnu?

Dámy a pánové, mám pro vás návrh. Nechme otázku státních maturit nějaký čas spát. Letošní maturanti nechť se připravují na maturitu v té podobě, v jaké je schválena. Až odmaturují, tak můžeme hodnotit výsledky a přicházet se zlepšovacími návrhy, které bychom ovšem měli prosadit nejpozději do listopadu letošního roku. A pak je opět nutné nezatěžovat maturanty našimi osobními a politickými ambicemi, nechat jim klid na učení a jistotu, že budou skládat zkoušku z dospělosti v nějaké konkrétní podobě. Po druhém procesu optimalizace bychom se mohli dostat (respektive vrátit) k dokonalé a funkční podobě státních maturit, známých z nestárnoucích prvorepublikových komedií o študácích a kantorech.

A mimochodem, až ta kýžená chvíle nastane, nebylo by možná od věci, aby ministr Dobeš (či jeho nástupce, ono opisování se nemusí vyplatit) sáhl do kapsy poněkud hlouběji a vyplatil nějaké motivační odměny třídním profesorům a vyučujícím oborových předmětů. Hlavní tíha zavádění státní maturity totiž ať tak či onak leží hlavně na nich!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama