ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2015 20:00:00

Pan Babiš rád tančí na hrobě pana podnikatele Bakaly

Pan Babiš rád tančí na hrobě pana podnikatele Bakaly

Kraj zónu Nad Barborou nutně potřebuje. Hejtman nechce připustit její ohrožení.

Moravskoslezský kraj nesouhlasí se zrušením červencového usnesení vlády, kterým byla podpořena výstavba průmyslové zóny Nad Barborou. Dnes o tom na tiskové konferenci po zasedání krajské rady informoval hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák spolu s 1. náměstkem Josefem Babkou a primátorem města Karviná Tomášem Hanzelem. Nesouhlasné stanovisko zaslal dnes (25. 8.) hejtman kraje předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi.

Zrušení usnesení požaduje ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle kterého před schvalováním materiálu neměl vládní kabinet informace o tom, že pozemky pro zónu jsou v majetku společnosti Asental Land podnikatele Zdeňka Bakaly.

„Jsem hluboce přesvědčen o tom, že se pan Babiš s materiálem dostatečně neseznámil. Všechny podklady byly součástí vládního materiálu, včetně informace, že kraj nabývá pozemky až po vydání územního rozhodnutí.  Usnesení vlády se týká 75% dotace na vybudování technické infrastruktury v zóně v okamžiku, kdy ji začne kraj budovat. Toto z materiálu i usnesení naprosto jasně plyne,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. „Pan Babiš rád tančí na hrobě pana podnikatele Bakaly, který je podnikatel, jež nemá dobré renomé. S tím souhlasím. Nicméně společnost Asental vlastní 4500 hektarů pozemků na Karvinsku, tedy téměř všechny nezastavěné plochy,“ doplňuje hejtman Miroslav Novák s tím, že Moravskoslezský kraj nemá žádné další pozemky, na kterých by mohl tento záměr uskutečnit. Je totiž vázán tzv. deklarací porozumění, kterou uzavřel při realizaci průmyslové zóny Nošovice. V té se mimo jiné zavázal, že již nebude stavět průmyslové zóny na zelené louce, jako to udělal právě v Nošovicích, nýbrž výhradně na brownfieldech, a to s úmyslem, aby nedocházelo k zabírání hodnotné orné půdy.

„Odmítám připustit, že by z budování zóny mohlo sejít, neboť jde o klíčový projekt našeho regionu. V zóně by v budoucnu mohlo najít pracovní příležitost až dva tisíce lidí,“ uzavírá hejtman.

„Vhodné lokality a pozemky pro menší průmyslové zóny hledáme dlouhodobě, ale v podstatě nemůžeme najít ucelený pozemek o velikosti 20 hektarů a více, který by odpovídal potřebným parametrům a který nenarazil by na vlastnictví Asentalu, RPG, OKD nebo nějakých firem spřízněných právě s panem Bakalou,“ uvedl karvinský primátor Tomáš Hanzel. „Osobně odmítám být rukojmím ve hře nějakých populistických politických hrátek. Kdo odmítne průmyslovou zónu, odepisuje celý náš region,“ dodává primátor.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama