MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2015 20:42:00

Česká obdoba Nobelovy ceny právem patří profesoru Hilskému

Česká obdoba Nobelovy ceny právem patří profesoru Hilskému

Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) dnes na svém zasedání navrhla na Národní cenu vlády Česká hlava 2015 profesora Martina Hilského. Členové Rady ho zvolili v tajném hlasování z celkem 12 kandidátů. Návrh ještě bude schvalovat vláda.

„Profesor Hilský je přední anglista, překladatel a znalec Shakespearova díla. Česká obdoba Nobelovy ceny mu právem náleží. Česká republika má řadu špičkových vědců se světovým renomé a toto ocenění je způsob, jak je podpořit a zpopularizovat jejich práci,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Národní cena vlády Česká hlava je nejvyšší vědecké vyznamenání v ČR. Uděluje se za mimořádné celoživotní výsledky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. S cenou je spojena odměna ve výši jeden milion korun. Česká hlava se uděluje od roku 2002 a v minulosti ji získal například světoznámý chemik Antonín Holý nebo onkolog Pavel Klener.

Prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., dr. h. c., MBE (1943) je profesor anglické literatury na Filozické fakultě Univerzity Karlovy a Filozické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vystudoval angličtinu a španělštinu na Filozofické fakultě UK. Patří ke světově uznávaným odborníkům na dílo Williama Shakespeara, do češtiny přeložil celé jeho dramatické dílo. Působil také na univerzitách ve Velké Británii a USA. V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria. V roce 2011 obdržel Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství a Státní cenu za překladatelské dílo.

RVVI na svém zasedání také schválila návrh věcného záměru zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací. Zákon má sjednotit systém řízení vědy, výzkumu a inovací, zvýšit kvalitu VVI a zefektivnit financování a využití vědeckých výsledků. Materiál, který byl průběžně projednáván se zástupci České konference rektorů, Akademie věd ČR, Rady vysokých škol, Svazem průmyslu a dopravy ČR a dalšími aktéry z oblasti vědy a výzkumu, bude nyní předložen do mezirezortního připomínkového řízení a následně na vládu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama