Mgr. Vlasta Bohdalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2011 16:42:33

Dobešově reformě chybí obsah

Dobešově reformě chybí obsah

Řada dalších kroků ministra Josefa Dobeše z Věcí veřejných naznačuje, že místo reformy připravuje pro svůj resort spíše chaos a zmatky.

Tím mám na mysli například rozbití odboru pro čerpání evropských peněz do školství. Místo peněz zatím chodí z Bruselu upozornění, co všechno ještě nemáme z ministerstva připravené, nebo co je přichystané špatně. Další nekoncepční záležitostí je rozbití odboru, který se zabýval rovnými příležitostmi. To se dotklo i například sociálně znevýhodněných rodin.

Samostatnou kapitolou je však potom ministrův postup v personální oblasti. Ač je ve vrcholné řídící funkci, není ani dobrým manažerem. Přestože měl mít po svém působení v agentuře ABL především personální praxi, na ministerstvu se mu v tomto oboru vůbec nedaří a během posledního půl roku bude mít už třetího ředitele kabinetu.

Naposledy se 21. Ledna rozhodl pro odvolání Jaroslava Říhy.  Hlavním důvodem je údajně končící smlouva k 30. lednu. I přesto je však fluktuace na tak významném postu zarážející, zvláště v době, kdy ministr prohlašuje, že hledá novou koncepci celého školství a dalo by se tedy předpokládat, že je obklopený silným týmem osobností, kteří mají stejnou myšlenku.  Už předtím se podobně rozloučil i s Michalem Šedivým a Šimonem Mastným. Tyto odchody nabízejí jednoduchou myšlenku: Jestliže je tedy pan ministr Dobeš nositelem reformních myšlenek, které chce do školství aplikovat, pak tedy zůstává zřejmě osamocen a tým mozků, který by ho měl podporovat, v podstatě neexistuje.

O tom svědčí i spekulace o nástupkyni Říhy na postu ředitele kabinetu, kterou by se podle dosavadních kuloárních informací měla stát jedna z jeho poradkyň Jana Machálková. Ta bude už čtvrtou šéfkou ministerského kabinetu ve velmi krátké době, což se zatím nepodařilo žádnému z ministrů.

Na veřejnosti pan ministr přitom vystupuje suverénně a všechny vehementně přesvědčuje o takzvané nové koncepci a reformě školství. I tyto personální kroky naznačují na to, že jeho slova nemají žádný obsah a nic takové jako je reforma školství v podstatě nepředkládá.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama