JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2015 8:41:25

Konference Sport a právo

Konference Sport a právo

Jednoduchý, ale nosný název měla konference pořádaná Ústavně-právním výborem Senátu PČR za odborné spolupráce Legislativní rady Českého olympijského výboru.

V úterý 3. listopadu zasedli v Jednacím sále Senátu PČR manažeři a předsedové mnoha sportovních odvětvích. V roli řečníků pak vystoupili významní hosté - zástupci příslušných ministerstev i specialisté na právo.

A jak hodnotí konferenci předseda Ústavně-právního výboru Miroslav Antl?

Tato problematika je mi blízká, a to s ohledem na dosavadní můj život, když jsem 36 let trestním právníkem a celoživotním basketbalistou. Moje další činnost v rámci sportu prolnula i další témata, když jsem byl více než 10 let prezidentem extraligového BK Pardubice a tehdy se pardubický basket nacházel ve svízelné finanční situaci – a rozhodovali jsme, že zůstane pouze mládežnický basketbal… V té době jsem byl i předsedou Arbitrážní komise České basketbalové federace.   Jsem velice rád, že se nám podařilo zajistit skutečně špičkové odborníky na dohodnutá témata, včetně ctihodného zahraničního experta na tuto problematiku.

V prvním bloku, nazvaném Aktuální stav právní úpravy v oblasti sportu a jeho financování vystoupila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová k diskutované novele zákona o podpoře sportu (tj. nový sněmovní tisk č. 590), který je od 3.9.2015 v dolní komoře českého Parlamentu.

  Posluchače pochopitelně zaujalo i vystoupení náměstkyně ministra financí sekce Mgr. Simony Hornochové na téma Loterie a sport, zdanění loterií, protože sport není jen o soutěžení, resp. zápolení v duchu fair play, ale i o právu – a stále více o penězích, tedy o financování. V další části jsme se věnovali rozhodčímu řízení před Rozhodčí komisí ČOV, ale i před Arbitrážním soudem pro sport v rámci působnosti Mezinárodního olympijského výboru.    Atribut mezinárodní konference nám dodal ctihodný soudce z Velké Británie pan Michael Beloff. Ostatně tohoto rozhodce Arbitrážního soudu pro sport při MOV a prezidenta Britské asociace pro sport a právo jsem ráno před akcí slavnostně přijal za přítomnosti předsedy Legislativní rady ČOV pana JUDr. Jana Šťovíčka v Zeleném salonku Kolovratského paláce Senátu Parlamentu ČR (viz samostatné foto).   Nepochyboval jsem o tom, že jako obvykle účastníky zaujme a obohatí prezentace vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenky Bradáčové, která krom trestněprávní agendy objasnila i stávající „sportovně-soudní“ judikaturu civilní. Její vystoupení doplnil náměstek ministra vnitra Mgr. Jiří Zmatlík přednáškou na téma „Násilí na stadionech“.    Čtvrtý závěrečný blok byl věnován boji proti dopingu z obou stran, tj. z pohledu Antidopingového práva (JUDr. Jan Šťovíček), a z pohledu sportovce, tedy dvojnásobného olympijského vítěze a sportovního ředitele ČOV Martina Doktora. Podle ohlasů po konferenci, které mi mj. ze svých poznatků telefonicky sdělil předseda ČOV Jiří Kejval, který společně semnou konferenci zahájil, byla akce přínosná a velice pozitivně hodnocená. A to byl i účel našeho setkání, tj. vzájemně se informovat o tom, jak právo pohlíží na sport – a jak postihuje či může trestat nesportovní chování… A také se dozvědět slibné informace legislativní a finanční. I já jsem za senátory slíbil, že jsme po schválení novely loterijního zákona, která přinesla peníze sportovcům i v regionech, připraveni legislativně projednat i další zákony, které přispějí rozvoji – a někde spíše udržení sportovních aktivit.  

O konferenci informovaly na svém webu také Sportovní listy.

Zdroj:

http://www.sportovnilisty.cz/sport-a-stat/zajimave-poznatky-zaznely-v-senatu-na-konferenci-sport-a-pravo/

Přepis článku: 

Zajímavé poznatky zazněly v Senátu na Konferenci Sport a právo

Sport a právo, tak stručně se jmenovala konference na toto téma, která byla uspořádána první listopadové úterý v Senátu.

 Konference se zúčastnila i ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, která v rámci programu představila vládní návrh zákona o podpoře sportu.

 Podstatným prvkem navrhované právní úpravy je důraz na strategické řízení podpory sportu. Návrh zákona počítá například se zvýšením adresnosti a transparentnosti podpory sportu ze státního rozpočtu, navrhuje zřídit rejstřík sportovních organizací a sportovců, navrhuje založit Národní radu pro sport jako poradního orgánu ministerstva školství.

 Sportovnílisty.cz byly na místě děje ...

 "Věřím, že tato novela najde podporu v Poslanecké sněmovně a následně i v Senátu, neboť přispěje ke zkvalitnění sportovního prostředí u nás", uvedla na setkání se senátory, se zástupci státní správy a sportovního prostředí k návrhu zákona ministryně Kateřina Valachová.

 Jinak samotná konference měla za cíl odpovědět na aktuální zásadní otázky týkající se legislativních změn v oblasti sportu, právních úprav financování sportu, sportovní arbitráže, trestněprávních aspektů sportu, ochrany osobních údajů ve sportovní oblasti či úpravy antidopingových předpisů.

 Na konferenci vystoupili také nejvyšší představitelé státní správy z oblasti sportu, vrcholní představitelé justice, odborníci na rozhodčí řízení, ochranu osobních údajů a sportovní právo.

 Mezi zajímavé přednášky patřila i ta, kterou přednesla státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

 Příspěvek státní zástupkyně Lenky Bradáčové zpracováváme do samostatného článku a tak zůstaňte u svých počítačů nejméně jeden den.

 (ps, Sportovnilisty.cz)

 Tiskový briefing na téma sport a právo:

https://www.youtube.com/watch?v=UEHzBH1C24I

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama