Prof. Ing. Václav Klaus, CSc

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2011 11:07:16

Prezident udělil milosti

Prezident udělil milosti

Prezident republiky Václav Klaus se ve středu dne 30. března 2011 rozhodl vyhovět dalším žadatelům o milost. Ve většině případů ho k tomu vedly humanitární důvody

1.                Demba Demba, státnímu občanu Maliské republiky, prominul dvouletý trest vyhoštění uložený za výtržnictví. Přihlédl k tomu, že jmenovaný by v důsledku odsouzení musel opustit ČR a zanechat zde svoji manželku, která má české státní občanství. Pan Demba žije v ČR již 5 let a nebyl v minulosti na území ČR trestán.

2.                MUDr. Václavu Dvorskému prominul zbytek trestu odnětí svobody uložený za ublížení na zdraví. Přihlédl k jeho závažnému zdravotnímu stavu, pro který byl panu Dvorskému výkon trestu přerušen. Pan Dvorský dosud žil bezúhonným a společnosti prospěšným životem, téměř polovinu trestu již vykonal a  v minulosti nebyl trestán.

3.                Miloslavu Fraňkovi prominul zbytek trestu zákazu řízení motorových vozidel uložený za maření výkonu úředního rozhodnutí. Přihlédl k tomu, že pan  Franěk body v bodovém hodnocení řidiče získal mimo jiné i za to, že nebyl při jízdě připoután bezpečnostním pásem. To však M. Franěk ze zdravotních důvodů nemohl učinit. Jmenovaný vozí syna, který je v invalidním důchodu. Peněžitý trest již uhradil.

4.                Lence Herákové prominul trest odnětí svobody uložený za krádež. Přihlédl k tomu, že jmenovaná skutek spáchala na popud svého bývalého manžela, kterým byla dlouhodobě psychicky i fyzicky týrána. Nyní sama vzorně pečuje o své čtyři nezletilé děti, které by v případě jejího nástupu výkonu trestu musely být umístěny do dětského domova. Žádost podpořil i městský úřad v místě bydliště.

5.                Janu Marešovi přeměnil trest odnětí svobody uložený za zanedbání povinné výživy zpět na trest obecně prospěšných prací. Přihlédl k tomu, že jmenovaný dlužné výživné již uhradil a manželé spolu nyní opět žijí ve společné domácnosti.

6.               Davidu Hanuschovi prominul zbytek trestu odnětí svobody v trvání 51 dnů uloženého za krádež. Přihlédl k tomu, že ke skutku došlo před 12 lety a jmenovaný více než dvě třetiny trestu již vykonal. Pan Hanusch nyní již žije řádným životem a dlouhodobě se léčí.

7.                Ing. Jiřímu Podhajskému prominul trest odnětí svobody uložený za úvěrový podvod. Přihlédl k jeho závažnému onemocnění, pro které je jmenovaný v plném invalidním důchodu. Pan Podhajský nebyl v minulosti trestán.

8.               Karlu Baštovi prominul zbytek trestu odnětí svobody uloženého za pokus vraždy a poškozování cizí věci, a to pod podmínkou, že se jmenovaný po dobu 5 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Prezident přihlédl k dosavadnímu řádnému životu jmenovaného, který v místě bydliště požívá dobré pověsti. Pan Bašta se skutku dopustil v afektu při ochraně svého majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků. Část trestu již vykonal a v minulosti nebyl trestán. Žádost podpořil i starosta z místa bydliště.  

9.           Ing. Jiřímu Kotíkovi prominul zbytek trestu odnětí svobody uložený za podvod, a to pod podmínkou, že se jmenovaný po dobu 5 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Přihlédl při tom k tomu, že ke skutku došlo  před čtrnácti lety, odsouzený v minulosti nebyl nikdy trestán, již jednou mu byl výkon trestu přerušen z důvodu stížnosti pro porušení zákona, kterou v prospěch odsouzeného podala ministryně spravedlnosti. Podobně se v jeho prospěch vyjadřuje i odborný posudek vypracovaný Národohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické. Prezident též přihlédl ke složitým rodinným poměrům odsouzeného.

Radim Ochvat

ředitel Tiskového odboru

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama