Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2016 6:22:20

Evropské fondy by měly podpořit kulturní projekty v Hradeníně, Kouřimi, Lánech

Evropské fondy by měly podpořit kulturní projekty v Hradeníně, Kouřimi, Lánech

Rada kraje se 8. února zabývala podrobnější specifikací projektů v kultuře, které by měly být realizovány s využitím zdrojů Integrovaného regionálního operačního programu (IROPu).

Rada kraje se 8. února zabývala podrobnější specifikací projektů v kultuře, které by měly být realizovány s využitím zdrojů Integrovaného regionálního operačního programu (IROPu).

„V současné době probíhají přípravné práce na depozitáři pro Středočeskou vědeckou knihovnu a depozitáři pro Muzeum Českého krasu v Berouně.  Dnešní materiál popisuje další 3 projekty, kterými se chceme zabývat.  A to rekonstrukcí tvrze v Hradeníně, kde by měly vzniknout expozice i depozitář, druhou etapou dostavby skanzenu v Kouřimi a novou expozicí T. G. Masaryka, která by měla být připravena při 100. výročí vzniku Československa,“ shrnul projekty radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Rekonstrukce tvrze v Hradeníně řeší celkovou obnovu areálu, který se skládá z vlastní tvrze, obytného domu z 19. století a stodoly. Ve tvrzi a obytném domě budou vybudovány expozice o životním stylu drobné šlechty na venkově ve středověku a raném novověku, a o životě statkářských rodin na Kolínsku v 19. století. Bývalá stodola bude upravena na centrální depozitář Regionálního muzea v Kolíně s restaurátorskou dílnou.   Odhad ceny stavebních prací, zřízení centrálního depozitáře a vybudování expozic v areálu tvrze v Hradeníně dosahuje částky 59 250 000,00 Kč bez DPH, tj. 75.000.000,00 Kč s DPH.

Dostavba muzea lidových staveb v Kouřimi- II. etapa je zaměřena na významné rozšíření expozice památek venkovské architektury, která přispěje i ke koncepční transformaci muzea na „Muzeum české vesnice“, včetně zvýšení a zdokonalení nabídky služeb pro návštěvníky. V rámci této etapy by mělo být postaveno třináct památek tradiční venkovské architektury, které představuje areál kostela se zvonicí a márnicí, dům vrchnostenské správy, větrný mlýn, čtyři obytné domy zemědělských usedlostí, dvě hospodářské budovy, domek s vesnickým obchodem a výklenková kaplička. Celek doplní vstupní budova do areálu muzea, která poskytne nezbytné zázemí provoz expozice a rozšíří nabídku služeb pro návštěvníky. Všechny památkové objekty budou vybaveny interiérovými expozicemi.  Odhad ceny stavebních prací a vybudování expozic v druhé etapě dostavby Muzea lidových staveb v Kouřimi dosahuje částky 99.540.000,00 Kč bez DPH, to je 126.000.000,00 Kč s DPH.

Expozice „Odkaz T. G. Masaryka – 100 let Československa“ nově prezentuje osobnost T. G. Masaryka v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech a obohacuje stávající expozice o interaktivní a multimediální prvky včetně audioprůvodce.  Rámcový rozpočet činí 4.029.000,00 Kč bez DPH, tj. 5.100.000,00 Kč s DPH.

Projekty by mohly být realizovány v rámci Integrovaného operačního programu a výzvy Revitalizace souboru vybraných památek, prioritní osa 3, specifický cíl 3.1 Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního a přírodního dědictví.  Žádosti do výzvy by měly být podány do konce července 2016. Spolufinancování kraje je ve výši 10%, 5% jde ze státního rozpočtu a 85% z EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama