RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2011 11:29:12

Boj s korupcí po česku - zn. „Made in Czech šmejd“

Boj s korupcí po česku - zn. „Made in Czech šmejd“

...Co na tom, že někteří politologové (např. Z. Zbořil) hodnotili tento způsob „tombolové“ volební kampaně - nakupování voličských hlasů za notebooky, horská kola a osobní automobily, jako veřejně prováděnou korupci. Čemu to v realitě prospělo?

Na žebříčcích výzkumů veřejného mínění či situace v ČR se u různých agentur již několik let umisťuje celkem již tradičně na předním nebo minimálně na předních místech jako negativně odsuzovaný jev korupce na všech úrovních. Je proto logické, že se stala jedním z leitmotivů volebních kampaní kandidujících stran napříč politickým spektrem. Odstraníme korupci, zlevníme výběrová řízení na investiční akce, odstraníme protekcionismus, klientelismus atd. Konečně i v posledních měsících a dnech se problematika korupce stává ústředním problémem zájmu médií a veřejnosti. Není se co divit, vždyť současná vládní koalice ODS, TOP 09 a VV sama sobě udělila mimo jiné charakteristiky hlavní jako vláda „rozpočtové odpovědnosti a zásadních, dosud nevídaných protikorupčních kroků“. Jen pro pořádek by asi stálo za to, nám, kteří se opravdu divíme skutečně doslova nevídanému, připomenout, jak to zřejmě začalo, kde se narodila myšlenka a praxe onoho „rozhodného a nevídaného boje s korupcí“. 

Začalo to někde před rokem 2006 a realizovalo poprvé v Mostě při komunálních volbách do zastupitelstva v roce 2006. Jeden mostecký podnikatel, jehož z řad bývalých nomenklatur a vrcholového zejména středního předlistopadového managementu (tzv. středně technických kádrů) jako spoustu jiných „porodila“ společensko politická změna v ČR, narazil v rámci svého podnikání, jak sám několikrát prezentoval, na korupční praktiky některých politiků a naivně se domníval, že jen z řad ODS. Požadoval, aby ti, které „odhalil“ odešli a nekandidovali a že bude „na revanš“ ODS financovat volební kampaň. Protože byl v podstatě odmítnut rozhodl se, že ODS nebo spíše některé persóny z ní zničí. Rovněž dle jeho vyjádření pak jako akt své pomsty podpořil volební kampaň velice ambiciosních lidí z bytového družstevnictví (údajně 30 mil. Kč). Sám v netradiční volební kampani i kandidoval a dokonce veřejně deklaroval zaměstnancům svých firem, že v případě odevzdání hlasů jemu a jeho uskupení Sdružení Mostečné Mostu (SMM) obdrží odměny v řádu desetitisíc korun českých. Jistě není bez zajímavosti, že své sliby po volebním úspěchu SMM dle vyjádření některých zaměstnanců i splnil. Z jeho pohledu bylo vše normální a v naprostém pořádku, vždyť i „demokratické volby“ mohou být, jak se poté v minulosti ukázalo, předmětem lukrativního podnikání, dokonce s menšími riziky a většími zisky. Co na tom, že někteří politologové (např. Z. Zbořil) hodnotili tento způsob „tombolové“ volební kampaně - nakupování voličských hlasů za notebooky, horská kola a osobní automobily, jako veřejně prováděnou korupci. Čemu to v realitě prospělo? Řada lidí hovoří o tom, že se zlořády, s nimiž dotyčný podnikatel jako by vytáhl do boje, se staly jen více sofistikovanějšími a „legálnějšími“. Navíc – dějí se před očima všech, což je alibi asi „nejtvrdší“. A protože nebyl žalobce a tudíž ani soudce, vše se zopakovalo již při krajských volbách s mladším „bratříčkem SMM“ s politickým hnutím Severočeši.cz a při komunálních a senátních volbách  do zastupitelstva Mostu v roce 2010. Jen otec myšlenky „bojovat proti korupci korupcí sofistikovanější“ časem tzv. odešel…

Dnes se cosi podobného na nás valí z celostátní úrovně. Místo solidního a života schopného programu boje s korupcí nám dnes a denně samotná vládní koalice, výjimečně  jiné zdroje předkládají jeden za druhým příklady více než zavánějící korupčním. Tu jde o politika ODS (Drobil, Vondra), tu VV (Bárta) občas do toho zapadne někdo z ČSSD... Místo řádného šetření a případně potrestání skutečných viníků korupce, jsou skoro trestáni ti, co na exces upozorní. Na ucho se nám dostávají výmluvy typu – já nic, důvěřoval jsem podřízeným, byl jsem špatně informován, jen jsem dával půjčky poslancům, kteří potřebovali pomoci……Občan jen zírá, zapomíná nebo se již ani nemá sílu divit a snad se i ptá – kdy to skončí? Kdy se korupční jednání bude hodnotit stejně jako krádež rohlíku nebo čokolády Margot v marketu?

Jaroslav Hašek by musel mít prostřednictvím svého literárního hrdiny Josefa Švejka radost. Český „Absurdistán“ opět získal jedno nezaměnitelné, minimálně evropské prvenství – dokázal pod již zavedenou značkou „Made in Czech šmejd“ podat patent na boj s korupcí prostřednictvím korupce ještě sofistikovanější. Největší z Čechů Jára Cimerman přišel opět pozdě, ale smutnit nemusí - je to přeci doma, občanéééé…..

 

 

Vlastimil Balín, též kdysi naivní občan

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama