Mgr. Vlasta Bohdalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2011 19:26:11

Smlouvy s rodiči a pan ministr

Smlouvy s rodiči a pan ministr

Ministr Dobeš se nedávno nechal slyšet, že je ochoten diskutovat pouze o školství. Rozhodla jsem se tedy, že mu vyhovím.

Obávám se ovšem, že ho příliš nepotěším. Pan ministr totiž dělá pořád dokola jednu a tu samou chybu. Říká se jí nekoncepčnost a ty dnes tolik diskutované smlouvy mezi rodiči a školou jsou jen jejím dalším důkazem.

Jednu věc panu ministrovi přitom upřít nelze. Umí poukázat na problémy, které naše školství trápí. A vždy také dokáže navrhnout řešení, které by mohlo být minimálně námětem k diskusi. Ale to je bohužel všechno. Pan ministr svým návrhem nejprve překvapí své poslanecké kolegy i odbornou veřejnost (s nimiž zásadně nic nekonzultuje), vyvolá mediální humbuk a vše korunuje tím, že na návrh za čtrnáct dní zapomene. A přijde s něčím novým. Pro smlouvy mezi rodiči a školou tohle všechno platí do puntíku. Posuďte sami.

Když nastoupil loni v létě do funkce, začal okamžitě mluvit o smlouvách s rodiči. Proč ne? To, že je řada žáků základních škol nezvladatelných a narušují a brzdí výuku (na což doplácejí ostatní), je všeobecně známo. Zástupci odborné i laické veřejnosti se proto ihned s chutí pustili do diskuse. Ministr ovšem kontroval, že si chtěl toto téma pouze ověřit, a debata zase rychle skončila.

Ovšem pozor – na nedávné tiskové konferenci oznámil, že od nového školního roku chce smlouvy testovat. Divil se parlamentní výbor, divila se veřejnost. Já jsem moc překvapená nebyla, protože už jsem styl práce pana ministra dostatečně poznala a tušila jsem, že opět nastal výše popsaný scénář. Pak je tu samozřejmě ještě druhá možnost, totiž že ministerstvo ty smlouvy od loňského léta v přísném utajení ověřovalo. Ať tak či tak, diskuse jako již tradičně neproběhla.

Přitom otázky se přímo nabízí. Jen namátkou:

Jak je taková smlouva slučitelná s Ústavou ČR? Jak mohu udělit sankci žákovi, když základní vzdělání je dle Listiny základních práv a svobod povinné?

Mohu uzavírat smlouvy individuálně? Nebyla by to diskriminace?

Co se stane, když někdo smlouvu odmítne uzavřít?

Mohu vůbec nutit někoho uzavírat takovou smlouvu?

Otázky, jenom otázky. Přitom já sama nejsem právník, ale pedagog a mohu se mýlit.

To, co totiž postrádám nejvíce, je jakýkoliv právní rozbor od někoho, kdo takovým odborníkem je. V koutku duše jsem se dokonce těšila na návrh smlouvy, ale to bylo až příliš bláhové.

Ačkoliv patřím k těm zhruba 9 999 990 občanům a 199 poslancům, kterých se pan ministr na jejich názor neptal, dovolím si jej přesto publikovat.

Podle mne jsou takové smlouvy k ničemu a jejich případné zavedení nebude pro nezvladatelné žáky, ba ani jejich rodiče, představovat žádný velký předěl. Změna k horšímu to ovšem bude pro pedagogy a zřizovatele škol, kterým opět přibude byrokracie. Tolik můj názor na smlouvy.

A můj názor na pana ministra?

Podle vývoje posledních dní si myslím, že jsou tyto smlouvy možná tím posledním, co ve své funkci navrhl.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama