Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2016 13:54:00

CVVM jako vždy optimistické

CVVM jako vždy optimistické

CVVM, jak již jsem v posledních letech několikrát napsal, patří k těm nejméně přesným a nejvíce kontroverzním českým agenturám pro výzkum veřejného mínění u nás.

 Upozorňoval jsem na to zejména v posledních měsících. A nyní, pár dní před klíčovým zasedáním Ústředního výkonného výboru (ÚVV) ČSSD přichází, pro vedení ČSSD jako na zavolanou, aby byla posílena vnitrostranická pozice premiéra Sobotky a jeho prvního stranického náměstka, ministra vnitra Chovance, průzkum CVVM, podle kterého strana značně posílila. A ve volbách by teď podle tohoto průzkumu ČSSD porazila dosud vedoucí hnutí ANO, a to ziskem 24,5 % hlasů, přičemž ANO by získalo o procento méně.

Tento výsledek budou jistě oba čelní představitelé ČSSD prezentovat na ÚVV jako první vlaštovku, která za sebou potáhne hejno dalších, tedy další výzkumné agentury, které přijdou s potvrzením tohoto výsledku. Osobně si však nemyslím, že by jen tak zčistajasna mohlo dojít k takovémuto zvratu ve veřejném mínění. Tyto výsledky v průzkumu společnosti CVVM jsou opakem nedávno zveřejněných výsledků průzkumů tradičně přesnějších agentur, například agentury TNS Aisa, STEM, či SANEP.

Ačkoli se domnívám, že ČSSD, resp. její vedoucí představitelé, ve střetnutí s Babišem ve věci restrukturalizace policie politicky zvítězili, nemyslím si, že by tato akce mohla přinést úspěch také v marketingové oblasti. Právě naopak. Dlouhá léta, zejména od svého zásahu na Úřadu vlády před třemi lety, je plukovník Šlachta veřejností vnímán jako člověk, který neúnavně a s osobním nasazením hrdinně bojuje proti korupci. Co na tom, že tato pozice domnělé modly je dávno shnilá. Většina veřejnosti nemá možnost čerpat alternativní informace a učinit si objektivní závěr. Zcela nepochybně tedy v takovémto střetnutí nemůže ten, kdo prosazuje odchod Šlachty, mít navrch.

Už z tohoto důvodu se nedomnívám, že je možné, aby v posledních čtrnácti dnech až třech týdnech, došlo k takovémuto zvratu v názorech občanů. Je to nejspíš jen další omyl výzkumníků z CVVM.

Babišovi z policie odchází hlavní spojenec

To, že Babiš v posledních týdnech změnil svůj přístup a je podstatně agresivnější, to je také zjevné. A to se konec konců projevuje v jeho vyjádření ze včerejška, kterému ČSSD musí věnovat velkou pozornost. Babišovi sice z policie odchází hlavní spojenec, plukovník Šlachta, ale zcela nepochybně odejde s mnoha zajímavými informacemi, které se mohou Babišovi velice hodit.

Pokud se však Babiš vyjádřil, že se hnutí ANO bude před volbami věnovat kauzám sociálnědemokratických hejtmanů, je potřeba to brát vážně. Z tohoto hlediska je jen dobře, že Šlachta končí, a tím končí i jeho spojenectví zejména s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci.

Toto spojenectví by jinak nejspíš ještě před volbami nepochybně vyprodukovalo pěknou kauzičku (nebo dvě ), která by se týkala představitelů ČSSD ve vedení krajů.

Účastníkům zasedání ÚVV ČSSD bych chtěl popřát více realismu, méně cinknutých průzkumů a dále bych jim chtěl doporučit, aby se soustředili na diskusi o problémech, které potenciální voliče ČSSD skutečně zajímají.

Mezi těmito problémy vidím například církevní restituce, ochranu spotřebitele, silnou korunu (tedy říci jasné ne devalvaci české koruny, tak jak ji provedla ČNB), zavedení daňové progrese pro firmy oligopolního charakteru a tak dále. Jen tak je možné dosáhnout v konfrontaci s Babišem reálného politického úspěchu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama