RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2011 13:33:45

Nezapomeňme - druhá neděle v květnu je Dnem matek

Nezapomeňme - druhá neděle v květnu je Dnem matek

Na jeden zákonem nestanovený významný den, byť takové návrhy spolu s návrhem na Velký pátek jako státní svátek v rámci křesťanské velikonoční tradice např. v Senátu PČR padaly, se zapomíná. Je jím druhá květnová neděle, na kterou připadá Den matek.

Od roku 1946 patří první květnové dny každoročně připomínání si ukončení 2. světové války a osvobození Československa od fašismu. Tzv. Den vítězství je dokonce zákonem č. 245/2000 Sb., o státních svátcích stanoven na 8. května jako státní svátek. Stejný zákon pak 1. května i ty, co práci nemají „osvobozuje od práce“, protože 1. máj – je Svátkem práce a dnem pracovního klidu. Na květen pak ještě připadá z tohoto zákona další významný den, který však již není dnem pracovního volna, je jím 5. květen – Květnové povstání českého lidu. Přesto bychom však neměli řídit své kroky životem, svou mysl, vzpomínání a vzdávání úcty jen literou zákona.

Pravda po dlouholetých zkušenostech a doslova celosvětových zvyklostech je např. jiný „nekvětnový den“ 8. březen připomínán tímto zákonem, ale hlavně racionálně uvažujícími lidmi jako významný den, jako Mezinárodní den žen, oslavující ženu nejen jako dárkyni života, ale vzdávající jí hold za její celkové nezaměnitelné, nezpochybnitelné a velice významné postavení v rodině a společnosti. Na jeden zákonem nestanovený významný den, byť takové návrhy spolu s návrhem na Velký pátek jako státní svátek v rámci křesťanské velikonoční tradice např. v Senátu PČR padaly, se zapomíná. Je jím druhá květnová neděle, na kterou připadá Den matek.

Den matek má své kořeny až ve starověkém Řecku, kde se slavil jako svátek plodnosti a matek a byl spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey = Kybelé, matky bohů. V tento den vzdáváme poctu našim matkám, děti je obdarovávají dárky většinou vlastnoručně vyrobenými, květinami a především by k nim měly přidat více pokory, všeobecné úcty a díků za dar největší – dar života.

Den matek se slaví na celém světě v různé dny. U nás se slaví druhou neděli v květnu od roku 1923, kdy se jeho propagátorkou stala a o jeho zakomponování do našeho života zasadila Alice Masaryková. Den matek jako svátek a významný den byl u nás do pozadí zatlačen po 2. světové válce právě oslavami MDŽ. Přesto se v řadě rodin nadále slavil a částečnou veřejnou renesanci zaznamenal po listopadu 1989.

Vážení, zejména děti, což jsme vlastně všichni bez rozdílu pohlaví i věku, připomeňme si, že tuto neděli 8. května 2011 vzpomeneme nejen 66. výročí osvobození Československa, ale máme jedinečnou šanci vzpomenout na úlohu své maminky v našem životě a obdarovat ji kytičkou nebo dle letité zvyklosti dárkem vlastnoručně vyrobeným. Díky Vám maminky za vše, co pro nás své děti, ale nejen je děláte.  

 

Vlastimil Balín, syn

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama