doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2016 19:15:00

Reakce na stanovisko ministerstva dopravy

Reakce na stanovisko ministerstva dopravy

Reakce města na dnešní stanovisko ministerstva dopravy ve věci vyjmutí komunikace D35 Olomouc ze seznamu zpoplatněných úseků.

Primátor Antonín Staněk:

S opravdovým potěšením vítám změnu názoru ministerstva dopravy, které dokázalo během tří týdnů tak radikálně změnit postoj ve věci vyjmutí zpoplatnění úseku komunikace D35 Olomouc. Dlouholetá snaha města tak konečně našla pozitivní výsledek, a to navzdory tomu, že jsem dne 28. 8. 2016, tedy před třemi týdny, obdržel v dopise zcela zamítavé vyjádření ministra dopravy ve věci naší žádosti.

Náměstek primátora Aleš Jakubec:
Tak rychlou změnou názoru jsem opravdu překvapen. Chci věřit tomu, že nejde o předvolební slib a ministerstvo dopravy zůstane ve svém názoru konzistentní i po říjnových volbách do krajských zastupitelstev, tedy i v případě, že by jejich lídr neusedl do křesla hejtmana Olomouckého kraje.

Pro zajištění maximálního odvedení zbytné dopravy z území města vždy statutární město Olomouc považovalo za velmi důležité, aby část D35, obchvat Olomouce, bylo možno užívat bez dálniční známky či mýtných bran, stejně jako je tomu u jiných velkých měst v České republice. Problematikou se v tomto směru zabývá obor koncepce a rozvoje, který aktuálně pořizuje Plán udržitelné městské mobility, v němž usiluje o zlepšení životních podmínek obyvatel po vzoru moderních evropských měst.

Z toho důvodu Zastupitelstvo města Olomouce projednalo dne 27. 6. 2016 materiál, kterým již poněkolikáté vedení města apelovalo na Ministerstvo dopravy ČR, aby přehodnotilo svůj dosavadní negativní postoj.

Zmíněná problematika byla diskutována i při několika konkrétních jednáních, například s předsedou Vlády ČR Bohuslavem Sobotkou či na setkání s poslanci a senátory za Olomoucký kraj (23. 5. 2016).

Poslední dopis ministru dopravy byl zaslán dne 8. 8. 2016 a zamítavá odpověď ministra byla městu doručena 28. 8. 2016.

Zejména se v odpovědi konstatuje, že důvodem jejich nesouhlasu je dlouhodobé prosazování koncepce rušení výjimek. Dále se v dopise ministerstva například uvádí, že výjimky se zachovávají jen v případě velmi krátkých úseků, zejména nejsou-li přímo napojeny na dálniční síť.

Kromě písemných žádostí absolvoval primátor Antonín Staněk a náměstek primátora Aleš Jakubec také osobní jednání na ministerstvu dopravy, které se uskutečnilo 26. července 2016.

Dopis ministrovi dopravy Danu Ťokovi

Zamítavé stanovisko MD:

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama