RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2011 11:19:46

Současné strany nejsou zárukou demokracie, míní nejvíce lidí od roku 1992

Současné strany nejsou zárukou demokracie, míní nejvíce lidí od roku 1992

Důvěra lidí v politické strany, že zaručí demokratické fungování země, je po historickém propadu na dně. Zjistil to průzkum agentury STEM.

http://www.novinky.cz/domaci/234039-soucasne-strany-nejsou-zarukou-demokracie-mini-nejvice-lidi-od-roku-1992.html?ref=ostatni-clanky">více</a>

Takovému vnímání a pocitu lidí ze současných parlamentních stran, zejména ODS, TO 09, VV, ale i ČSSD a KSČM se nelze divit. Některé, dříve též strany parlamentní, jako KDU-ČSL, SZ jsou pod hranicí volitelnosti a další jako ODA a další zanikly, ale jejich hlavní protagonisté a funkcionáři však dokázali rychle přejít bez větší pozornosti a kritiky občanů do stran jiných dokonce i současných parlamentních. Nelze se pak divit, že je situace na politické scéně tak tristní, tragikomická a v mnohém popírající samotné základy demokratické společnosti. Vždyť na základě současné společensko-politické krize v ČR by všude jinde v demokratických systémech již byly vyhlášeny předčasné volby a občané by "znovu rozdávali karty" pro parlamentí a exekutivní uspořádání řízení chodu státu. Ovšem ne tak v ČR. Zde si prostě politici dělají co chtějí, resp. ještě více než jim občané dovolují. A že jim toho dovolují docela dost. Někdy se zdá, že téměř všechno. Situace je neudržitelná a přesto se drží.
Je to způsobeno i tím, že vývojem došlo k naprosto nekontrolovatelnému nárůstu kumulace funkcí. Není problém, aby poslanec byl zároveň zastupitelem obce i kraje, aby byl třeba i hejtmanem, členem správních orgánů společností atd. Prostředí, v němž by měly šanci vyrůstat nové, neřku-li jiné lepší a kvalitnější osobnosti je tak uzoučké, že není žádné. Staří kapři a je podporující kmotři si rybníčky hlídají s pečlivostí a nasazením velice zdatných a přísných porybných. Korupce prorostla všechna patra politiky od komunálu až po parlament a vládu. Občané se nechají velice snadno obalamutit tím, že ti noví, či spíše staronoví nastupující po volbách jdou s nešvary bojovat. Zatočí s kourpcí, nastaví prorůstová opatření, zjednodušší daně atd. A když pak na místní úrovni dají tu či jinde, to či ono jakoby zdarma, je neštěstí na světě.
Pak se jen v takovýchto průzkumech veřejného mínění objevují koláče vzrůstající nespokojenosti občanů s jednotlivými problémy, aby se následně poslušně dostavili k volebním urnám, v nichž v podstatě i díky vlastnímu oportunismu pohřbívají přidělovanými hlasy stejným kapříkům a kmotrům své naděje a očekávání.
Takže jsou v podstatě pravdivá drzá tvrzení současných politiků, když občanům vzkazují - dali jste nám důvěru na čtyři roky a my ji využijeme. Ať se vám to líbí nebo nelíbí.
Že by si občané v podstatě za svá zklamání a nenaplněná očekávání mohli sami?

Vlatimil Balín

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama