Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2016 18:18:00

V rozpočtu je jednoznačně znát, že se blíží volby

V rozpočtu je jednoznačně znát, že se blíží volby

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2016 k Vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2017

 Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

v rozpočtu, který nám dnes vláda předkládá, je jednoznačně k rozpoznání, že se blíží volby. Kabinet totiž vůbec neřeší dlouhodobý výhled. Jen se chystá utrácet peníze, aby se zalíbil veřejnosti. Bohužel jako lékař vím, kam takovéto postupy vedou. Sledoval jsem mnoho nemocnic, které se rozhodly řídit se krátkodobým prospěchem a zapomněly na pravidla dobrého hospodaření. Nyní se tyto nemocnice topí v dluzích a nenabízejí lidem dobrou péči. Mám obavu, že pokud se bude tímto způsobem dále chovat stát, nenabídne svým občanům dobré služby a naše ekonomika nebude konkurenceschopná.

Celý život se věnuji vědě. Proto mi vadí, že výdaje do této oblasti vzhledem k HDP se snižují. Hlavně že máme funkci místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace. Jdeme tak přesně opačným směrem, místo abychom se starali o to, zda máme kvalitní podmínky pro výkon výzkumu, a zřizujeme pro to nové úřady. Čísla mluví jednoznačně. Výdaje na vědu a výzkum od roku 2013 klesly z 0,97 % HDP na letošních 0,76 % a ani v příštím roce se nevrátí na úroveň, kterou dříve měly, protože v dlouhodobém výhledu se počítá s 0,83 %. V době ekonomického růstu je to opravdu ostudné. Musím přiznat, že mě v uvozovkách fascinuje argument, podle kterého přes pokles investic do výzkumu a vědy dostanou více peněz. A opakovaně je tady za to vláda chválena. Ti, kteří toto tvrdí, už zapomínají dodat, že důvodem je růst ekonomiky, které se daří díky osobnímu nasazení podnikatelů, živnostníků a zaměstnanců. Ekonomika neroste díky vládě. Hospodářství se daří spíše vládě navzdory. Snad dosud neuplynul měsíc, aby Sobotkův kabinet nepřišel s opatřením, které aktivním a pracovitým lidem svazuje ruce ať už novou administrativou nebo dalšími náklady. Pokud ekonomika roste, máme jedinečnou příležitost dát víc peněz do oblastí, které nám zajistí dobrou budoucnost. Jen díky kvalitnímu výzkumu můžeme v naší zemi vyrábět výrobky s vysokou přidanou hodnotou a strhnout tak nálepku montovny, která konkuruje i jen levnou pracovní silou. Budoucnost nelze vidět jen optikou této vlády, která se snaží přežít rok od roku do voleb. Ptejme se, jak se bude v České republice žít našim dětem, až dospějí, zda budou mít šanci plnit své sny.

Nedostatečné investice na vědu a výzkum nejsou zdaleka jedinou chybou návrhu rozpočtu pro příští rok. Když jsem zjistil, že v době, kdy firmy mají potíže sehnat zaměstnance, se výdaje na podporu v nezaměstnanosti zvýší o 7 %, myslel jsem si, že je to nějaký zvláštní druh humoru. Ale skutečně takový nesmysl návrh rozpočtu na rok 2017 obsahuje.

Takových nedostatků je v rozpočtu víc. Je jich možné nalézt celou řadu. Mrhání penězi, které vydělali jiní, je totiž disciplína, ve které vláda vyniká. Jde ale o přístup, který nikdy nevedl k prosperitě. Peníze, které tak vláda velkopansky rozhazuje, totiž nerostou na stromech. Do státního rozpočtu přispívají všichni občané ze svých daní. Nerozvážné hospodaření tak nakonec zaplatíme všichni. Přesto, že je to hlas volajícího na poušti, vyzývám tuto Sněmovnu, aby odmítla populisticko-levicový návrh rozpočtu a vrátila ho k přepracování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama