PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2016 18:25:15

Zklamání mužů 28. října

Zklamání mužů 28. října

„Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných, svobodných, kulturních států světa,“ píše se v provolání Národního výboru ze dne 28. října 1918, které podepsali společně představitelé nejvýznamnějších politických proudů v zemi.

Součástí každoročních oslav tohoto vykročení na cestu naší moderní státnosti je nejen kladení věnců k sochám T.G.Masaryka , nejrůznější proslovy a shromáždění, ale především slavnostní večer ve Vladislavském sále Pražského hradu s udílením nejvyšších státních vyznamenání pro ženy a muže, kteří přispěli svým životem a dílem k naší samostatnosti, svobodě, kulturnosti.

V uvedeném prohlášení z r. 2018 se také muži 28. října obrací přímo ke každému občanovi a občance právě se rodícího státu: „Na počátku velikého díla ukládá Ti Národní výbor, ode dneška Tvá vláda, aby Tvé chování a Tvá radost byly důstojny velké chvíle nynější. Naši osvoboditelé Masaryk a Wilson nesmí býti zklamáni ve svém přesvědčení, že dobyli svobody lidu, který dovede sám sobě vládnouti, ni jediným rušivým činem nesmí býti zkaleny nynější veliké okamžiky, ni jediný z Vás nesmí se dopustiti ničeho, co by mohlo vrhnouti stín na čisté jméno národa." Tato slova se dnes stala opět aktuální. Měla by být nejen součástí přísahy prezidenta a členů parlamentu, ale měl by je znát každý školák. Výchově ke svobodě a kulturnosti hodně dlužíme nejen ve vzdělávání, ale především v politice a médiích, které vytváří vzory ať chtějí nebo ne.

Je opravdu málo a hodně smutné, jestliže jako důvod hrdosti na svou zemi má velká část národa jen výsledek ve fotbale nebo hokeji. ( Ne že bychom našim reprezentantům neměli fandit). Nízká míra identifikace s vlastní zemí je problémem společnosti. Neznalost a zakomplexovanost je příčinou snadné manipulovatelnosti a nesnášenlivosti se všemi důsledky, ke kterým nízké sebevědomí nebo naopak přebujele demonstrované ego vede nejen u jednotlivce.

Letošním děním kolem státních vyznamenání by byli zklamání nejen Masaryk a Wilson, ale také František Soukup, Vavro Šrobár, Antonín Švehla, Jiří Stříbrný a Alois Rašín, jejichž podpisy pod provoláním stojí. To by pro nás mělo být naléhavou výzvou k zamyšlení, zda jsme dostáli své odpovědnosti, ke které nás muži 28. října vyzvali při vzniku našeho státu před téměř sto lety.

Alena Gajdůšková, členka předsednictva ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama