Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2016 11:01:31

Demokracii, svobodu, právní stát musíme aktivně hájit, prosazovat a podporovat

Demokracii, svobodu, právní stát musíme aktivně hájit, prosazovat a podporovat

Předseda vlády Bohuslav Sobotka si ve čtvrtek 17. listopadu 2016 připomněl u pamětní desky 17. listopadu 1989 na Národní třídě Den boje za svobodu a demokracii.

Následně se zúčastnil pietního aktu u Hlávkovy koleje, který připomíná historii studentských protestů, Den boje studentů za svobodu a Mezinárodní den studentů. Ve večerních hodinách se premiér Bohuslav Sobotka zúčastní předávání Cen Paměti národa v pražském Národním divadle.

„Pro sociální demokracii je 17. listopad 1989 dnem, kdy se po 40 letech totalitního režimu znovu otevřela cesta k obnově svobody. Sociální demokraté vždy stáli na straně demokracie a právního státu. Po celou dobu po roce 1989 jsme také usilovali o to, aby demokracie měla v naší zemi i silný sociální rozměr, který lidem garantuje solidaritu, spravedlnost, rovné šance a důstojný život. Považuji za důležité neztratit energii si tyto hodnoty nejen připomínat a hlásit se k nim, ale rovněž je prosazovat a obhajovat v našem každodenním běžném životě,“ zdůraznil Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD a premiér ČR. 

Spolu s výročím revoluce z roku 1989 si ČSSD v těchto dnech připomíná i 27. výročí obnovení činnosti sociální demokracie v Československu, které připadá na 19. listopadu. 

Celý projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky:

Vážení pamětníci, vážení studenti, vážené dámy, vážení pánové,

děkuji všem, kteří si připomínají dnešní státní svátek, ať už zde u Hlávkovy koleje, na Národní třídě, nebo kdekoliv jinde.

Sedmnáctý listopad je pro Českou republiku dnem, který osudově prochází našimi dějinami.

Když šli naši předci demonstrovat 28. října 1939 a pak po pohřbu Jana Opletala 15. listopadu, bylo to správné a statečné rozhodnutí. Přihlásili se k demokratické tradici první Československé republiky a dali všem jasně najevo, že nesouhlasí s německou okupací a nacistickým totalitním terorem. Mnozí za tento čin zaplatili životem a krutým vězením. Našemu národu ale tehdy dodali tolik potřebnou odvahu a naději.

Když jsme počínaje nocí ze 17. na 18. listopadu 1989 začali svrhávat komunistický režim, měli jsme také naději. Naději, že naše země má na víc, že dokážeme překonat strnulost a zaostávání, získat svobodu, demokracii a taky šanci na prosperitu. I tehdy to bylo správné rozhodnutí.

I když jsme prošli těžkým obdobím transformace, které bohužel pro příliš mnoho lidí znamenalo velkou sociální nejistotu, i když nově vytvořený demokratický stát nedokázal naplnit všechny naděje občanů, které měli v listopadu 1989, posunuli jsme osud země správným směrem. Vrátili jsme se do Evropy a uvolnili obrovské množství pozitivní energie národa, který získal šanci být znovu úspěšný.

Dnes po 27 letech často slyšíme, že svoboda a demokracie jsou ohroženy. Že je ohrožuje ten či onen, vnitřní nebo vnější problémy, ta či ona země. Dějiny nás bohužel učí, že demokracie ani svoboda tady nejsou automaticky, jednou pro vždy. Je to tak, demokracii, svobodu, právní stát musíme aktivně hájit, prosazovat a podporovat.

Vážené dámy, vážení pánové,

musíme udělat všechno pro to, aby naše společnost zůstala soudržná, svobodná, demokratická a odolná proti zpochybňování hodnot 17. listopadu 1939 a také 17. listopadu 1989.

Je dobré si uvědomit, že naše dnešní demokracie a svoboda je výsledkem zápasu celých generací lidí, kteří se v minulosti nevzdali.

Děkuji proto všem, kteří se ve svém každodenním životě nevzdávají. Rozhodnutí je v našich rukách a já věřím, že česká společnost svou sílu prokáže.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama