doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2016 11:52:00

Do olomouckých Hodolan se vrátil další přechod

Do olomouckých Hodolan se vrátil další přechod

Ke třem přechodům, které se letos na jaře podařilo obnovit v Hodolanské ulici, nyní přibývá další, tentokrát u křižovatky ulic Divišova a Bystrovanská.

 Nový přechod bude oproti tomu původnímu řízen světelnou signalizací a splňuje veškeré normy a nároky na bezpečnost.

Veřejností i vedením města velice diskutované přechody v Hodolanech v loňském roce zrušil Krajský úřad Olomouckého kraje. Pro město Olomouc bylo jejich navrácení jednou z hlavních priorit v oblasti dopravy.

„Ačkoli nebyly původní přechody plně v souladu se všemi současnými normami – ty se totiž v průběhu času mění a doplňují – s jejich odstraněním jsme od počátku nesouhlasili. Hodolanská je velice rušná ulice a absence přechodů na takto frekventovaných místech je podle mě hazardování s lidskými životy. Jsem proto velmi rád, že se nám podařilo zrušené přechody do Hodolan vrátit, a to navíc vybavené semafory,“ říká primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Také nový semafor na přechodu u křižovatky Divišova X Bystrovanská je vybavený poptávkovým systémem, tedy tlačítkem pro chodce. Zároveň ale bude signalizace nastavena tak, aby nenarušovala plynulost dopravy. „Ulicí projíždějí tramvaje, proto bylo důležité seřídit semafory tak, aby pomáhaly chodcům, ale přitom nekomplikovaly průjezd MHD ani nezdržovaly řidiče. Moderní systémy a vzájemně mezi sebou komunikující řadiče nám toto umožňují,“ doplňuje primátor.

Aby nový přechod splňoval veškeré normy a nároky na bezpečnost, bylo třeba jej zkrátit, proto projektant navrhl zrušení pravého odbočovacího pruhu ve směru do ulice Dr. Milady Horákové. Zrušený odbočovací pruh nahradil zelený pás a pro všechny směry v tomto místě zůstal jeden pruh. Náklady na vybudování nového přechodu byly téměř 1,8 milionu korun, z nichž část pokryla dotace z Olomouckého kraje.

Původní přechody na žádost policie loni v srpnu

„Další částí investice na této křižovatce bylo vybudování nového místa pro přecházení. Vzniklo v ulici Dr. Milady Horákové, kterou v tomto místě rozdělil středový ochranný ostrůvek, což bylo při šířce komunikace 12 metrů nezbytné. Na nové místo pro přecházení pak plynule navazuje nový chodník,“ přibližuje další stavební práce u rušné křižovatky náměstek Žáček a dodává, že součástí projektu bylo také nasvětlení místa pro přecházení a výsadba nové zeleně. Náklady na tuto část investice byly přes 1,4 milionu korun.

Původní přechody zmizely z Hodolan poblíž ulic Jiráskova, Purkyňova, Farského a Bystrovanská na žádost policie v průběhu loňského srpna, což způsobilo nejvíce komplikací především u Základní školy Řezníčkova. Již před začátkem školního roku proto město nechalo poblíž školy instalovat provizorní semafory, letos jaře se pak podařilo dokončit stavbu tří nových přechodů s koordinovaným provozem světelné signalizace. Právě dokončený přechod u Bystrovanské ulice si kvůli větším stavebním zásahům vyžádal delší přípravu, nicméně i tento nyní plně odpovídá nárokům současných norem.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama