Adriana Krnáčová, M.A., MBA

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2016 19:17:00

Pražané by měli poznat každou proinvestovanou korunu

Pražané by měli poznat každou proinvestovanou korunu

Minulý týden jsme na Zastupitelstvu schválili rozpočet pro příští rok a já musím poděkovat za skvělou práci náměstkyni Kislingerové a jejímu týmu.

Rozpočet je totiž vyrovnaný, ale co je nejdůležitější – je orientovaný převážně na potřeby občanů. Jinak řečeno, každou proinvestovanou korunu byste měli zaznamenat.

Nechceme připravovat megalomanské projekty jako Praha olympijská, závodní okruh pro Formuli 1 nebo obrovské jezero v Radotíně. To je podle mě jen plýtvání veřejnými prostředky, které fakt nikomu nic pozitivního nepřinese. Myslím, že Praha potřebuje peníze investovat mnohem smysluplněji, a proto se letošní rozpočet zaměřuje především na veřejný prosto a úroveň městem poskytovaných služeb. V rozpočtu pamatujeme na rekonstrukci Výstaviště, Šlechtovy restaurace nebo dolní části Václavského náměstí. Stejně tak počítáme s penězi na konkrétní projekty smart cities, které zpříjemní život v Praze jak pro nás Pražany, tak pro turisty. Chytré projekty budou implementovány velmi rychle a znamená to například pokrytí některých veřejných prostranství signálem wi-fi, instalace chytrého osvětlení, která vám kromě jiného řekne, kde se dá zaparkovat nebo chytré lavičky, kde si třeba dobijete mobilní telefon.

Přijde mi hloupé, když od opozice slýchám, že naše Rada neinvestuje do velkých infrastrukturních projektů.  Sami vědí nejlépe, že na jejich přípravu nestačí rok nebo dva. Je to běh na dlouhou trať a oni se zasekli už na startu a žádný takový projekt nám tu nezanechali. Tak například metro D. Přípravy začaly už v roce 2010, ale jaksi se zapomnělo na výkup pozemků a to teď doháníme my. U velkých dopravních staveb to byl ještě větší problém. Městský okruh je nepřipraven, přípravy na stavbu Vysočanské radiály, která měla být dokončena v roce 2014, byla na mrtvém bodě a takto bychom mohli vyjmenovat v podstatě všechny dopravní stavby. Naopak my dál úspěšně pokračujeme v přípravě Radlické radiály, která ulehčí dopravě v přetížené ulici Vrchlické a Plzeňská. Pak tu máme menší projekty ve veřejném prostoru a třeba zmíněná Šlechtovka, jejíž rekonstrukce měla být zahájena už v roce 2010 a dokončena 2012. A výsledek? Nic! Rekonstruovat začínáme až my. Václavské náměstí – vysoutěženo 2005 a od té doby? Nic. Malostranské náměstí – vysoutěženo do roku 2014. Nic.

Tím, že se navíc v minulosti investiční část rozpočtu zaměřovala vždy na určitý projekt typu tunelu Blanka, tak na ostatní oblasti nezbývalo tolik prostředků, kolik je potřeba. A to má dnes konkrétní důsledky v podobě nedostatku míst ve školkách, školách a sociálních zařízeních. I to náš rozpočet na příští rok řeší a konkrétně počítáme s více jak 100 miliony na výstavbu základní školy na Zličíně, 120 miliony na dům pro seniory na zahradním městě nebo investiční rezervu pro městské části ve výši 1,57 miliardy korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama