Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2016 19:27:15

Ty vaše stranické předvolební projevy si nechte na svoje sjezdy

Ty vaše stranické předvolební projevy si nechte na svoje sjezdy

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 12. 2016

Děkuji za slovo. Na rozdíl od pana premiéra rozčílený nejsem, i když bych po jeho vystoupení být mohl. Nicméně první prosba jak pro Bohuslava Sobotku, tak pro Jeronýma Tejce vaším prostřednictvím. Opravdu tady nebudeme vybírat příštího předsedu České strany sociálně demokratické. Ty vaše stranické předvolební projevy si nechte na svoje nominace, na svoje sjezdy. Nás do toho netahejte. Je to docela zajímavé, mě to docela baví takhle zvenku pozorovat, ale není to to správné plénum.

Já asi použiju tu fintu, kterou používá pan premiér - já to dělám nerad, já jsem vždycky rád adresný - a budu říkat vládní poslanci nebo, když něco navrhnou komunisté, tak budu říkat levicoví poslanci, protože on vždycky říká - poslanci pravice lžou. Já jsem mluvil poměrně dlouho dneska, pane premiére, měl jsem konkrétní dotazy na konkrétní ministry. Neodpověděli mi. To není žádná lež, když se zeptáte. Nebo já nevím, jestli u vás už v sociální demokracii dotaz je lež... Z toho, co jste říkal, tak já jsem nepoužil nic. A mě se dotýká, když mi říkáte, že lžu. Podívejte se do stenozáznamu. Jsem přesvědčený, že jsem žádnou z těch lživých věcí neřekl. A vy jste použil oblíbenou figuru, protože tady jste asi tak šestkrát déle než já, já se pořád můžu učit. Vy odpovídáte a polemizujete s něčím, co nikdo neřekl, a teď se u toho jako tváříte: A to myslíte vážně? To nám chcete vyčítat? No nechceme. Já jsem o tom nemluvil. Já jsem mluvil na začátku, že jsme našli oblasti, které jsou podle našeho programu prioritní, a v těch jsme úspory nenavrhovali! Například školství a vzdělanost. A vy říkáte: No to nám přece nechcete vyčítat, že chcete spořit v tom školství! A my tam nespoříme... No nechceme, pane premiére. Stačí, když se budeme poslouchat.

A pochopil jsem z vystoupení pana premiéra, že úkolem opozice je chválit vládu. Protože drze už tři roky vystupujeme vždycky k návrhu rozpočtu a říkáme, co si myslíme my. No, všem doporučuji, přečtěte si vystoupení Bohuslava Sobotky, když byl v opozici. On ani teď není příliš inovativní v těch svých projevech. To si řekněme a já to říkám slušně, jo? Vždycky ta tři sdělení nám říká třicet minut. Ale dobrý. Ale když byl v opozici, tak to nebylo třicet minut, ale tři hodiny. Ale neříkali jsme mu, že nemá právo a že už to říká pořád. No, museli jsme to vydržet. Tady kolegyně a kolegové z hnutí ANO jsou občas netrpěliví, když něco jde pomalu. No, to kdybyste viděli sociální demokraty v opozici. V úterý od 14 do 18 Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek sami dva navrhovali změny programu. Úplně v pohodě. Je fakt, že jsme tady každé úterý byli do půlnoci. My jsme to vydrželi, my jsme si nestěžovali. A teď zapomněl. To je ta selektivní paměť. Teď zapomněl. No já na to nemám, abych tady čtyři hodiny mluvil každé úterý k programu. To opravdu musím na jedné straně obdivovat. I když my trpíme mnozí, když to musíme vydržet. Aspoň že máme někteří to přednostní právo, jinak vůbec nevíme, kdy by na nás přišla řada.

A teď k těm některým věcem, které tak rozčilují pana premiéra. Evropské fondy. No, zařadil se do té plejády zachránců. Co ministr, to zachránce evropských peněz. Premiér - největší zachránce a dobrák. Už zapomněl říct, že pravidla pro programovací období 2007 až 2013 logicky připravily vlády sociální demokracie. Nesmyslných 24 operačních programů. To nebyl výmysl našich vlád. To byl výmysl jejich. Taky, když přišly teď k vládě a my jsme dávali razantní snížení počtu operačních programů, tak se poučili, a to já chválím, a nenavrhovali rozšíření.

Vezměme si čísla. Bude konec roku 2016. Končí třetí rok programovacího období. A řekněme si číslo, počkejme do 5. ledna, kolik jsme vyčerpali. Ne kolik jsme dostali výzev. Kolik jsme vyčerpali za tři roky. A porovnejme to s číslem, kolik jsme vyčerpali na konci roku 2009. Já nevím, jak to porovnání dopadne. Ale to je podle mě férové srovnání. Tři roky prvního programovacího období, tři roky druhého. To druhé má samozřejmě tu výhodu, že máme jako stát nějaké zkušenosti a zejména se snažíme vyvarovat těch negativních. Takže mělo by to být lepší. Z průběžných čísel - říkám z průběžných, které máme k dispozici - zatím žádné zlepšení nevidím. Ale, pokud budou řádné volby, tak jsem si skoro jist, že vláda, která nastoupí v roce 2021, bude zachraňovat peníze. A bude dělat všechno pro to, aby dočerpala do posledního eura. A já říkám, že to je špatná mantra. Bavme se o tom, jestli ty peníze používáme efektivně. Nebo jestli jsou to jenom peníze pro peníze. Naše mantra by měla být - každé euro využijeme efektivně. A ne - každé euro využijeme. Ideální stav je - každé euro využijeme efektivně. Ale to je ideál. Sto procent se nepovede nikdy. To snad natolik jsme realisté. O tom pan premiér nemluvil, ale my o tom chceme mluvit některý z příštích jednacích dnů Poslanecké sněmovny, protože to srovnání je bezesporu zajímavé.

Já jsem ani jednou neřekl, že se zvyšují sociální dávky. Já jsem kritizoval vaši vládu, že nebojuje se zneužíváním sociálních dávek. Ale zapamatujme si všichni větu, kterou řekl pan premiér: V naší zemi se sociální dávky nezneužívají. To řekl zhruba před třiceti minutami pan premiér. Asi žijeme v jiné zemi, pane premiére. A pokud o tom nebudeme moci mluvit, protože, jak říkal pan premiér, to je útok na ty nejnižší pudy, tak to není dobře. To je taková ta politická korektnost, které bychom se měli zbavit, a pokud je nějaký problém, měli bychom to pojmenovat. A já jsem kritizoval vaši vládu za to, že se ani nesnaží bojovat s tím zneužíváním. A opakovaně říkám, i pro pana premiéra - on mě neposlouchá, že ty peníze, které ušetříme, od těch, kteří je zneužívají, máme dát těm, kteří si zaslouží větší pomoc, než je dneska. My nenavrhujeme nějaké razantní snížení toho celkového balíku, ale mnohem adresnější pomoc a pomoc těm, kteří to skutečně potřebují, protože ti dostávají méně, než by si zasloužili. A jsme v ekonomické situaci, že máme na to, abychom těm, kteří tu pomoc potřebují, dali více než dneska. Ale abychom si to mohli dovolit, tak současně musíme ty, kteří to zneužívají, z toho systému dostat. Takže zase - my o koze a pan premiér o voze. Ale o to hlasitěji a o to rozhodněji. Škoda, že se to míjí s tím, co jsme řekli nebo s čím jsme argumentovali.

A já jsem to moc používat nechtěl, ale každý podle toho, jak si zaslouží. Pan kolega Tejc - a já mu to odpouštím a toleruji, on je přece jenom právník, s tím jeho hodnocením ekonomického programu, jak oni chudáci vždycky spravují po té pravici... To prostě není pravda. A já tomu rozumím. Já s vámi také nechci vést polemiku o jednotlivých paragrafech občanského zákoníku, to skutečně ne. Ale zaznamenal jsem v tisku vyjádření Jeronýma Tejce, že sociální demokraté by měli podporovat Miloše Zemana, že to je ten správný prezident a že by ho měli podporovat a že možná i znovu by ho měli podporovat. A já to plně respektuji. Ale pan předseda ústavně právního výboru, dneska jejich expert na ekonomiku, nějak neposlouchal prezidenta Zemana, který tady říkal: První ekonomický zločin v této zemi byla věta - zdroje jsou. (Napodobuje.) No, ale tu větu řekl vrchní poradce pana premiéra a realizoval ministr financí. A tu funkci v té době zastával tady pan premiér Sobotka.

A nějak nemluvil v tom - jak on říká, on na rozdíl od nás nemá selektivní paměť, on si pamatuje všechno, jenom asi zapomněl říct, jak dopadaly rozpočty, když on byl ministr financí a byl šestiprocentní růst HDP. Na to zapomněl i pan předseda Tejc a mně to nedá. Kdo si začne... Já vždycky říkám, já jsem obranář, ale on mě kopl první, takže se bránit musím.

Ale musím ocenit, a teď to myslím vážně, že první, kdo vystoupil s opravdu vášnivou obhajobou rozpočtu, je pan premiér. Já jsem vám dopoledne vyčítal, že tady tak sedíte a je vám to všechno jedno, tak to já bych chtěl ocenit. Nebudu používat silná slova jako lež. Budu předpokládat vstřícně, že pan premiér na něco zapomněl, něco mu už vypadlo z té neselektivní paměti, některá ne tak dobrá čísla zapomněl. Proč by je tady uváděl? Musím se pochválit sám, nikdo jiný to za mě neudělá. Jedovatou poznámku spolku, kterou jsem chtěl k tomu říct, ale pan premiér se pochválil... A já rozumím tomu, že se vláda chválí tím, že máme nejnižší nezaměstnanost, a myslím, že na to můžeme být hrdí všichni. Opravdu všichni. Ono je to sice o desetinku, ale je to jedno, jestli jsme tento měsíc první a příští měsíc budeme druzí nebo naopak. Opravdu je to dobrá zpráva pro občany ČR.

Co mě ale mrzí, a na to pan premiér zapomíná, a já jsem tady teprve druhé volební období, takže mám paměť za dvě volební období, když jsme v minulém volebním období argumentovali tím, že HDP není jediný ukazatel, který se má sledovat, pořád jste nás tloukli tím HDP na Slovensku, že? - na Slovensku mají víc, a když my jsme říkali, podívejte se na nezaměstnanost, v krizových letech jsme se pohybovali mezi 5. a 6. místem, tak to bylo nic. A to byl také velmi dobrý výsledek. A říkám, že jsem hrdý na to, že jsme první nebo druzí; druzí nebo první. Ale když to bylo za vlády naší, tak to, že jsme pátí nebo šestí, je jedno, že jsme měli poloviční nezaměstnanost proti vedlejšímu státu, našel si pan premiér tehdy v opozici ten parametr, v kterém jsme tak dobří nebyli nebo ve kterém jsme byli horší než naši sousedé, a tím nás tloukl po hlavě. A co chce po nás? Abychom to nedělali, abychom naopak si našli ten dobrý parametr a chodili ho sem chválit.

Dvě stě tisíc lidí našlo práci. To je skvělá zpráva. Opravdu skvělá zpráva. Ale, a to je rozdílný pohled pravicového a levicového politika, já za to děkuji zaměstnavatelům, podnikatelům, živnostníkům, každému, který vytvořil alespoň jedno pracovní místo, anebo - a to není vůbec jednoduché v těch malých firmách, v drobných firmách, u živnostníků - udržel to pracovní místo. To je také velmi složité. Tam já vidím zásluhu a těm bychom měli děkovat všichni a těm bychom měli ulehčovat život. A to my neděláme. Opravdu ne. Takže klobouk dolů před těmi, kteří vytvářejí pracovní místa. Já si myslím, že pracovní místa nevytváří žádná vláda, kromě úředníků, pravicová ani levicová, ale vláda může buď uvolňovat prostor k aktivitě, k podnikání, k zaměstnávání, nebo ho svazovat. A já jsem zastáncem toho prvního a vy jste, podle mě legitimně a proto jste také levicoví politici, zastánci toho druhého. A to je všechno.

A, pane premiére, k těm číslům. Objektivně musíme říct, že při očekávaném růstu 2,4 % HDP v roce 2017 naplánovaný schodek 60 mld. je asi tak třikrát lepší než v dobách, kdy byl růst 6 % a vy jste byl ministr financí. To je bezesporu zlepšení a dokonce skokové. Nám to připadá málo a my si myslíme, že ČR má na víc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama