Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2017 13:12:43

Je pátek třináctého, pane předsedo, ono se to projevuje

Je pátek třináctého, pane předsedo, ono se to projevuje

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 1. 2017 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění volební zákony a některé další zákony

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já dlužím několik odpovědí na otázky, které tady padly. Bude platit úprava českého právního řádu a Ministerstvo vnitra se podle ní bude řídit. To znamená, pokud bude tato změna vypuštěna, tak bude platit v českém právním řádu to, co schválíme a Ministerstvo vnitra se tím bude řídit. Tím ovšem není dotčeno právo dotčených se domáhat svých práv u soudu. To se také stalo v té judikatuře, o které hovořil pan předseda Tejc. Já nemohu vyloučit, že ty případy se nebudou množit, že ty soudy budeme prohrávat. Na druhou stranu vůle Poslanecké sněmovny je takováto, my ji akceptujeme, respektujeme a já chci poděkovat panu předsedovi Tejcovi a ústavně právnímu výboru, že jsme se byli schopni shodnout a tuto změnu velmi rychle připravit. To znamená, odpověď na vaši otázku, vážená paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, je, že bude platit to, co dnes Poslanecká sněmovna přijme.

Jestli si vzpomenete, my jsme vedli dlouhou debatu i s paní ombudsmankou, která tehdy navrhovala, zhruba dva roky zpátky, aby volební právo v České republice měli nejenom cizinci žijící na území České republiky ze zemí EU, ale všichni. Tehdy jsme to společně odmítli. A já si myslím, že česká právní úprava je vyvážená, dostatečná, a to, že dnes vypustíme právo volit pro přechodný pobyt, té normě nijak neubližuje. Já vyjádřím souhlasné stanovisko s návrhem...

Tak je pátek třináctého, pane předsedo, ono se to projevuje.

Dobře, já budu mluvit nahlas.

Závěrem pouze jednu jedinou věc. Já chci říct, že Ministerstvo vnitra podporuje návrh ústavně právního výboru, podporujeme tuto změnu, která je vyjádřena v jednom hlasování pravděpodobně, jak navrhne proceduru pan předseda, takže tímto je to pro nás vyřešeno. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama